Food and the city

Verslag

Eerste editie Sopropo Festival groot succes: gin, film en barbecue trokken veel bezoekers

Voor het eerst heeft een groente zijn eigen festival, maar waarom eigenlijk? Organisator Flevo Campus wil met dit festival - dat tot stand kwam in samenwerking met Horizon Flevoland en Green Health Solutions - interesse wekken in de oorsprong en het gebruik van deze groente. Sopropo wordt in diverse culturen graag gegeten, en is nu ook steeds vaker in Nederland te vinden. Lees er alles over in dit verslag van het Sopropo Festival.
  •  Leestijd 10 minuten
sopropo-97

Gezellige drukte

De weekenddrukte op kassencomplex ONZE Volkstuin in Almere kreeg afgelopen vrijdag (24 september 2021) een extra boost door de komst van het goed bezochte Sopropo Festival. De loods naast de kas was feestelijk ingericht op 50 bezoekers die samen de veelzijdigheid van sopropo vierden, en de beschikbare plekken waren ruim van tevoren vergeven, meldt organisator Food Hub. Met name onder de tuinders zelf, van wie velen sopropo telen en eten, was het programma populair. Maar waar de één af kwam op een vertrouwd stukje groente: “Ik ben ermee grootgebracht,” zat de ander aan tafel uit nieuwsgierigheid: “Ik heb het nog nooit gegeten.”

Sopropo een superfood?

De bezoekers mochten plaatsnemen aan lange wit gedekte tafels die rijkelijk versierd waren met fotogenieke sopropo’s. Deze groente, ook wel karela of bittergourd genoemd, lijkt qua uiterlijk enigszins op een komkommer, en heeft van zichzelf een sterke, bittere smaak. Niet bepaald een voor de hand liggende hoofdrolspeler op een culinair podium zou je denken, want (witte) Nederlanders houden niet van bittere groenten, vertrouwden mensen elkaar toe op het op het festival. Toch heeft sopropo een belangrijke rol in verschillende keukens, onder andere vanwege haar gezonde imago. 

 

“Hippe tentjes serveren soms een shotje sopropo voor je weerstand, het wordt gewoon een nieuwe superfood.”

Mede-organisator van het festival, Green Health Solutions, doet onderzoek naar de medicinale werking van sopropo. In Nederland wordt sopropo met name gegeten in de Surinaamse gemeenschap. Het is onderdeel van een aantal traditionele recepten, en een van de bezoekers, Angela, vertelt: “Het is de groente waarvan mijn oma zei, dat is goed voor je. Als Nederlandse mensen het gaan eten is het vanwege de gezondheidsvoordelen, denk ik.” Chef en kookboekenschrijver Judith Cyrus, die onlangs het kookboek ‘Paramaribo’ uitbracht en spreekt op het festival, deelt die gedachte: “Hippe tentjes serveren soms een shotje sopropo voor je weerstand, het wordt gewoon een nieuwe superfood.” Het zou zomaar kunnen, want de verkoop groeit in Nederland, en waar de groente voorheen werd geïmporteerd, wordt deze nu steeds vaker in de polder geteeld. Hoe dan ook breekt Judith een lans voor sopropo, dat ze als kind veel heeft “mogen” eten. Ze vertrouwt het publiek toe: “We hebben een emotionele band met sopropo, dus we houden vast aan traditionele recepten, maar juist omdat ‘ie ook hier geteeld wordt, is het leuk om andere smaken op te zoeken. Ik zie wel toekomst voor ons product.” 

 

Veelzijdig programma met gin, film en barbecue

Toch kwamen de bezoekers niet alleen voor hun gezondheid op het festival af. Het programma werd gedragen door geliefde comedian Howard Komproe, die onder meer het woord gaf aan gelegenheids-barman Stefan van Hees van De Onrust Stokers, een kleine ambachtelijk distilleerderij in Rotterdam. Samen met zijn collega’s voorzag Stefan het publiek van cocktails op basis van sopropo-gin. Het publiek keek aansluitend naar ‘Melon-a-Mer’, een film van kunstenaar Sarojini Lewis, een Rotterdamse met Indiase roots, die sopropo in haar werk opvoert als symbool voor een zoektocht naar veiligheid en vertrouwen. Dankzij sopropo lukte het Sarojini om zich thuis te voelen in een nieuwe stad, waar het op dat moment onveilig was voor niet-Westerse inwoners: “Ik zag het in de winkel liggen en voelde me ineens niet meer alleen. Ik dacht, dat is mijn vriend.” 

Voor Lenno Munnikes, directeur van Flevo Campus, staat het gesprek over sopropo symbool voor het onderzoek dat hij met ‘Toko van de Toekomst’ wil stimuleren met betrekking tot eten: 

“In Nederland richt de wetenschap op het gebied van voedsel zich sterk op gezondheids- en agrarische aspecten. Maar eten is nog zoveel meer. Het is emotioneel beladen, het heeft een geschiedenis. Het streven van Flevo Campus is om die sociaal-culturele kant onder aandacht te brengen. Op dit festival komen verschillende werelden samen, en zo kunnen we die praktijkkennis met elkaar delen.”

— Lenno Munnikes

Gelijktijdig waagden chefs Claudio Schalkwijk en Bryan Barron zich aan een ‘barbecue battle’. Bezoekers kregen zodoende de kans om twee verschillende bereidingen van sopropo te proeven en vergelijken. De barbecue bereiding was voor de meeste bezoekers nieuw en verrassend, en beide gerechtjes vonden gretig aftrek, bleek onder meer uit de communicatie tussen Claudio en projectcoördinator Refel (Food Hub), die even bijsprong in de bediening: “Hoeveel nog?”, “10 à 15”, “Dat zei je net ook al”, “Het is een lastig publiek, heel veel mensen heb écht nog niet gehad.”

Het festival werd afgesloten met lovende woorden van Lenno voor de sprekers, het publiek en de sopropo. Initiatiefnemers Lenno Munnikes van Flevo Campus en Karin Senf van Horizon Flevoland spraken bij Omroep Flevoland al over een mogelijk tweede editie van het festival, want we zijn nog langs niet uitgepraat over deze bijzondere groente, haar geschiedenis en haar toekomst. 

 

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website