Food and the city

Nieuws

Wees welkom op de laatste dag Volkskantine

Vrijdag 30 december is de laatste dag dat De Volkskantine open is in Almere Centrum. Het concept gaat hierna elders in het land verder, maar iedereen die er het afgelopen jaar van heeft genoten is van harte uitgenodigd om even langs te komen. Er is soep en de koelkast moet natuurlijk netjes leeg!
  •  Leestijd 5 minuten
FlevoCampus

De Volkskantine is een concept van Floris Visser, dat hij met steun van Flevo Campus een klein jaar lang heeft kunnen testen in de binnenstad van Almere. Floris is oprichter van Public Food, een organisatie die zich bezighoudt met voedsel als publiek vraagstuk. En dat is ook precies waar De Volkskantine een antwoord was: het idee dat iedereen in staat zou moeten zijn om goed, gezond en duurzaam voedsel te kunnen kopen voor de prijs waar je normaal alleen maar fastfood kunt kopen.

Floris kwam in het vizier van Flevo Campus doordat hij meedeed aan de jaarlijkse Flevo Campus essaywedstrijd en… won! In zijn essay breekt hij een lans om voedsel te bezien als publiek goed, eigenlijk net zoals openbaar vervoer of sociale woningbouw. Net als dat we allemaal ergens moeten wonen en ergens heen moeten kunnen, moeten we immers toch ook eten?

De Volkskantine werd daarom een restaurant waar je voor een luttel bedrag – niet meer dan je bij een snackbar zou uitgeven – gezond, duurzaam en vooral ook lekker kon eten. Flevo Campus steunde de pilot door de ruimte beschikbaar te stellen en financieel te helpen met de opstart.

Na een klein jaar komt er nu een einde aan het experiment. Begin 2023 volgen resultaten en conclusies, maar eerst… moet de koelkast leeg. Daarom bent u van vrijdag 30 december van harte uitgenodigd om de laatste ‘normale’ dag open van De Volkskantine te komen meevieren. Floris zelf laat jullie weten:

30 dec is de laatste dag van de Volkskantine op de huidige locatie aan de Traverse 1a in Almere. Dit was onze eerste echte testlocatie waar we een jaar lang hebben onderzocht hoe een nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar gezond en duurzaam eten eruit zou moeten zien. In het nieuwe jaar nemen we die lessen mee en gaan we verder op een nieuwe locatie. Waar en wanneer maken we zo spoedig mogelijk bekend.

Voor onze laatste dag willen we je graag uitnodigen om samen het glas te heffen. Er is soep en de koelkast moet leeg. We zijn de hele dag gewoon open van 10u-20u. En om 16u drinken we graag samen met jou een feestelijk glas bubbels.

Op 14 februari organiseren we een speciale middag waarbij we samen met gasten, relaties en partners de balans opmaken, terugkijken op de lessen en successen én een blik werpen op de toekomst van de Volkskantine. Je ontvangt hier nog een aparte uitnodiging voor.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website