Food and the city

Onderzoek

Expositie | Wat is gezond eten?

Op onze campus is een nieuwe expositie te bewonderen over de betekenis van 'gezond eten' in verschillende landen en culturen. Flevo Campus onderzoeker Harrison Awuh vertelt hoe de expositie als onderdeel van een internationaal onderzoek tot stand is gekomen.
  •  Leestijd 3 minuten
WhatsApp Image 2022-05-02 at 7.32.16 PM (2)

Het verschil tussen gezond en ongezond

Wereldwijd zijn consumenten het eens over wat ongezond voedsel is (denk aan: ‘vet’, ‘olieachtig’ en ‘conserveermiddelen’), maar gezond voedsel daarentegen heeft verschillende betekenissen. Om het voedselaanbod te kunnen verbeteren, wijst onderzoek uit dat het belangrijk is om in kaart te brengen waar de verschillen zijn in het begrip van gezond voedsel. Voor sommige consumenten gaat het vooral om smaak en voor anderen meer om gezondheidsvoordelen.

De expositie op laat uiteenlopende betekenissen van gezonde voeding te zien:

  • Zimbabwe: gezond eten is samen eten
  • Nederland: Gezonde voeding is voeding die ons voorziet van de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft
  • Senegal: Gezonde voeding is voeding die zowel voedzaam als licht in de maag is
  • Colombia: Gezond eten is de vereiste discipline hebben om nog steeds te genieten van voedsel zoals desserts op een manier die niet gevaarlijk wordt voor het lichaam
  • India: Gezond eten is voedsel dat snel te bereiden is en vooral lekker en pittig
  • Vietnam: Gezond eten moet vol vis zitten
  • Ghana: Gezonde voeding moet eiwitten en koolhydraten bevatten
  • Zuid-Afrika: gezond eten is veel duurzaam geproduceerd vlees
  • Zimbabwe: Gezond eten is meer dan alleen ingrediënten, het eten moet een culturele betekenis hebben
  • Zuid-Afrika: Gezonde voeding zorgt ervoor dat we voedselverspilling minimaliseren door alle delen van het dier te eten en niet alleen de ‘beste’ delen.

Een internationaal onderzoeksproject

De expositie bestaat uit 15 borden met directe citaten en foto’s van consumenten van deze landen. Het maakt deel uit van een grotere studie die 25 landen verdeeld over alle continenten. De studie probeert verschillende betekenissen en opvattingen over gezond en ongezond voedsel te begrijpen, evenals visies op wat een gezondere voedseltoekomst zou moeten zijn vanuit een globaal perspectief. Dit is een gezamenlijk onderzoeksproject waarin Flevo Campus via Harrison Esam Awuh het voortouw heeft genomen.

Een impressie van de expositie

Bezoeken

De expositie kan bezocht worden op de Flevo Campus op de Floriade Expo 2022 in Almere.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website