Food and the city

Achtergrond

'Voedselverdieping' voor werkende professionals

De deeltijdmaster Gezond Gedrag & Leefomgeving van Aeres Hogeschool Almere biedt professionals de kans om hun vakgebied inhoudelijk te versterken. Met een unieke focus op de samenhang tussen gedrag, leefomgeving – bijvoorbeeld als het aankomt op voeding – is deze master direct toepasbaar in werk en praktijk. Deze vrijdag houdt de opleiding open dag.
Aeres-University_green-facade

Aeres Hogeschool Almere is kennispartner van Flevo Campus en bevindt zich op het campusterrein. In samenwerking met Flevo Campus ontwikkelde Aeres een speciaal curriculum gericht op het stedelijk voedselsysteem van de toekomst. Onder andere met het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken, de master Food Systems Innovation en sinds vorig jaar is daar de deeltijdmaster Gezond Gedrag & Leefomgeving bij gekomen.

Die opleiding is speciaal ontworpen voor werkende professionals. Dat kunnen mensen met allerlei achtergronden zijn, want zaken als voedsel, gedrag en gezondheid spelen op veel werkterreinen een rol. Docenten, zorgverleners, beleidsmakers en andere experts die willen bijdragen aan een gezondere samenleving kunnen in deze master inzichten in andere perspectieven krijgen. De focus ligt op verdieping in disciplines zoals psychologie, sociologie, biologie en de rol van de omgeving, met directe koppelingen naar actuele vraagstukken in hun eigen werkveld.

"Ik wilde verder kijken dan alleen het medische aspect en leren hoe omgeving, gedrag en voeding samenhangen met gezondheid. Deze master biedt precies die verdieping. Wat ik hier leer, kan ik direct toepassen in mijn werk met studenten."

— Docent verpleegkunde Evelien Bos

Internationale ervaring: leren en inspireren in Kopenhagen

De master biedt niet alleen verdieping in Nederland, maar ook inspiratie uit internationale contexten. Tijdens een studiereis naar Kopenhagen onderzochten studenten afgelopen jaar samen met lokale experts hoe voedsel, gedrag en leefomgeving samenkomen in innovatieve projecten. Ze bezochten onder andere de schooltuinen van Haver til Maver en de community rooftop garden ØsterGro. Samen met Deense basisschoolleerlingen voerden studenten een ‘Walkabout’ uit om te onderzoeken hoe jongeren hun voedselomgeving ervaren. Deze praktijkervaring versterkte niet alleen hun systeemdenken, maar liet ook zien hoe waardevol samenwerken met diverse stakeholders is in het oplossen van complexe vraagstukken.

Praktijkgerichte aanpak

Voeding speelt een steeds belangrijkere rol binnen het bredere thema van gezondheid en gedrag. De master onderzoekt hoe eetgewoonten, voedselomgeving en culturele aspecten invloed hebben op gezondheid. Studenten leren interventies ontwikkelen die gedragsverandering stimuleren en tegelijkertijd de omgeving duurzamer maken.

De tweejarige deeltijdopleiding combineert theorie met praktijk. Studenten werken aan casussen uit hun eigen werkomgeving en voeren een meesterproef uit rond een zelfgekozen vraagstuk. De opleiding vraagt gemiddeld 20 uur per week, inclusief één fysieke lesdag op vrijdag. Wil jij jouw kennis verdiepen en je impact vergroten? Bezoek een (online) open dag of ontdek meer via de website van Aeres Hogeschool Almere.

"Gezondheid gaat om veel meer dan medische zorg. De kennis die ik opdoe over gedrag en gezondheid is toepasbaar in mijn werk én mijn dagelijkse leven."

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website