Food and the city

Nieuws

Uitstekende beoordeling Aeres master Food Systems Innovation

In de Keuzegids masters 2023 kreeg de eenjarige master Food Systems Innovation van Aeres Hogeschool Almere een uitstekende beoordeling. De Engelstalige master werd ontwikkeld met steun van Flevo Campus, en wordt dit studiejaar voor de tweede keer gegeven.
  •  Leestijd 4 minuten
20220708_Aeres_Floriade_Web-Pim_van_der_Maden-6

Volgens de Keuzegids, die begin maart verscheen, zijn de studenten zeer tevreden over de docenten, de sfeer en de voorbereiding op de loopbaan. Ook het onderwijsprogramma en de toetsing worden goed beoordeeld. Geen slechte score voor een nieuwe opleiding.

Studieleider Marjan de Boer is vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwikkelen van de master. Wat maakt deze opleiding bijzonder? ‘Het programma is gevarieerd en interactief, met twee stages, een studiereis langs drie Europese steden, lessen door gastdocenten en veel feedbackmomenten.’

Waaruit bestaat het lesprogramma?

‘Het jaar is opgedeeld in vijf modules. In de eerste module gaan de studenten op bootcamp om elkaar en het Nederlandse voedselsysteem te leren kennen. Ze leren transitietheorieën en hoe je op een wetenschappelijke manier innovaties ontwikkelt.

In de tweede module bezoeken de studenten drie Europese steden en – online – één in Afrika, om samen met stakeholders te werken aan het oplossen van een challenge van die stad. Zo waren ze de afgelopen twee jaar betrokken bij projecten die zich bezighouden met voedseltoegankelijkheid in de sloppenwijken van Nairobi.

Dat studenten het eerste jaar van een nieuwe opleiding zo goed beoordelen zien we als een aanmoedigingsprijs.

In de derde module leren ze op verschillende manieren te kijken naar de uitdagingen van het voedselsysteem op basis van verschillende frameworks zoals bijvoorbeeld vanuit Sustainable Development Goals. Ze lopen zeven weken lang, twee dagen per week stage op een plek in het voedselsysteem waar ze nog niet bekend mee zijn. Bijvoorbeeld bij de Stadsboerderij in Almere, waar een studente vorig jaar stage liep om eens van dichtbij te zien hoe voedsel verbouwd wordt.

Module 4 is gewijd aan het bedenken van oplossingen binnen de complexiteit van het voedselsysteem. Stel je ontwikkelt een interventie om mensen te helpen gezondere voedselkeuzes te maken, ga je daarbij niet voorbij aan economische of culturele achtergrond van mensen? Heeft iedereen toegang tot je innovatie?

Aan het eind van deze module ontwikkelen de studenten in één week tijd een interventie volgens de vijf stappen van de Design Thinking methode, elke dag een stap. Dit jaar deden ze dat voor een student van vorig jaar die in Gent als vrijwilliger werkt bij Kookploeg Solidair, een project dat probeert mensen die in armoede leven toegang te geven tot gezond voedsel. De interventie werd heel positief ontvangen door de opdrachtgever.

In de laatste module lopen de studenten nogmaals stage en werken ze aan hun masterproof. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde innovatie voor een uitdaging in het voedselsysteem waarmee ze verwachten dat ze een verandering in dat systeem teweeg kunnen brengen. De student kijkt daarvoor met een systemische blik  naar het bedrijf of de organisatie waar ze stage lopen en of ze hun doelen halen. De innovatie hoeft dan ook niet een antwoord op een vraag van de organisatie te zijn.’

Hoe word je een veranderaar?

Veranderingen teweegbrengen in complexe ketens vraagt een flexibele mindset. Worden de studenten daarin getraind? ‘Zeker’, aldus De Boer. ‘Naast de modules worden de studenten opgeleid tot zogenaamde Reflexive Professionals. Dat wil zeggen dat ze in staat om in de snel veranderende wereld hun eigen rol als veranderaar erkennen, kunnen evalueren en aanpassen als dat nodig is zodat ze waardevolle innovaties kunnen blijven ontwikkelen.’

Het kernteam van vier docenten die de master geeft is blij met de mooie score in de Keuzegids, al gaat het om een relatief kleine groep studenten. ‘Het is toch bijzonder als je studenten het eerste jaar van een nieuwe opleiding al zo goed beoordelen. We zien het als een aanmoedigingsprijs.’

Wil je meer weten over de master Food Systems Innovation, of de andere opleidingen bij Aeres HBO Almere? Kijk op de website, of bezoek de online open dag op 20 april!

  • overview dt week 2023
Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website