Food and the city

Think Tank 2020 doet aanbevelingen aan gemeente Almere

200623 – FCTT 6 Webres-11

Het overhandigen van de aanbevelingen was onderdeel van een hele dag vol Flevo Campus meet-ups over stedelijke voedselvoorziening. Het volledige programma is binnenkort terug te kijken op ons YouTube-kanaal; hieronder een fragment uit de eindpresentatie van de Think Tank.

Flevo Campus Think Tank: 22% lokaal voedsel in 2022

In februari 2020 ging de vijfde editie van de Flevo Campus Think Tank van start. Vandaag de dag is het moeilijk voor te stellen, maar de eerste bijeenkomst vond plaats op de Stadsboerderij Almere, waar de deelnemers elkaar leerden kennen. Ook werd de belangrijkste onderzoeksvraag van de Think Tank scherpgesteld: hoe kan ‘snackstad’ Almere ervoor zorgen dat in 2022 maar liefst 22% van het geconsumeerde voedsel lokaal geproduceerd wordt? Almere is een bijzondere case study voor zo’n vraag, omdat het een dichtbevolkte, zeer diverse stad is middenin een van de meest vruchtbare landgebouwgebieden ter wereld.

Aan deze editie van de Think Tank nam een diverse groep studenten en young professionals deel, van zeer verschillende achtergronden, expertise en afkomst. Lees hier meer over de eerste bijeenkomst van de Think Tank >>

Corona: roet in het eten?

Half maart ging Nederland in lockdown, en dat had natuurlijk ook gevolgen voor de Think Tank. Na twee fysieke bijeenkomsten (de kick-off op de Stadsboerderij en een excursie langs verschillende (boeren)bedrijven in de Flevopolder) werd de denktank in digitale vorm voortgezet. De werksessies, die eigenlijk op bijzondere locaties zouden plaatsvinden (de Javastraat in Amsterdam en boerderij De Beleving in Zeewolde), werden online georganiseerd. Met onverwacht groot succes: de deelnemers gaven aan dat ze deze sessies van hoog niveau vonden en er werden flinke stappen gezet, ook al konden ze elkaar niet in levenden lijve ontmoeten. Zo gooide de coronacrisis nauwelijks roet in het eten, maar werd er digitaal doorgewerkt aan mogelijke oplossingen voor meer lokaal voedsel op het Almeerse menu. Ondertussen bood deze crisis de fotograaf de kans om het ‘online samenkomen’ op creatieve wijze in beeld te brengen.  Lees meer over de digitalisering van de Think Tank >>

Aanbevelingen voor de gemeente Almere

Tijdens deze laatste sessies keerden de Think Tankers terug naar de hoofdvraag waarmee ze aan de denktank begonnen: wat kan de stad Almere doen om ervoor te zorgen dat in 2022 22% van het voedsel in de stad lokaal geproduceerd wordt? Dankzij de vele gesprekken die de deelnemers voerden met experts en met elkaar, konden zij een stevige lijst aanbevelingen samenstellen voor de gemeente Almere. Deze aanbevelingen werden op dinsdag 23 juni door deelnemers Divjyot Sethi en Kelly Streekstra overhandigd aan Jaap Meindersma, concerndirecteur Duurzame Stad bij de gemeente Almere. Zelfs een mondiale crisis heeft deze jonge denkers er niet van weerhouden om tot oplossingen te komen.

Benieuwd naar de aanbevelingen van de Flevo Campus Think Tank 2020? Download ze hier (EN)!

Zelf ook aan de slag?

Geïnspireerd door het verhaal van deze Think Tank? Goed nieuws: de aanmelding voor de Flevo Campus Summer School, eind augustus 2020, is geopend! Geheel corona-proof gaan we ons weer een week lang onderdompelen in het voedselsysteem in Flevoland, inclusief kamperen en samen eten. De nadruk ligt dit jaar nog meer op ondernemerschap, dus ben je een student of young professional met interesse in ondernemen of misschien zelfs al een plan – lees hier meer en meld je aan!

Alle foto’s op deze pagina: Jaap van den Biesen.
Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website