• menu
  Boerderij Future countryside
  Boerderij Future countryside

  Stadsarchitect Rem Koolhaas over de toekomst van het platteland

  Rem Koolhaas is de architect achter een groot deel van de skyline van Almere. En als iemand die zoveel invloed heeft gehad op hoe de (Nederlandse) stad eruitziet, gooit hij het nu over een hele andere boeg. 'The countryside is now the the site where the most radical, modern components of our civilization are taking place’, aldus Koolhaas. Sinds 20 februari is de nieuwe tentoonstelling over de herwaardering van het platteland te zien in het Guggenheim Museum in New York.

  Geef Almere een hart, was de opdracht die het stadsbestuur 26 jaar geleden uitzette voor haar stadscentrum. Uiteindelijk waren het Rem Koolhaas en zijn bureau OMA die het Almere Masterplan waar mochten gaan maken. Met de architectonische gebouwen aan de rand van het Weerwater drukten zij een stempel op het stadsbeeld van Almere vandaag de dag.

  Diezelfde architect kijkt tegenwoordig verder dan de stad alleen.  Met dit grootschalige, wereldwijde onderzoek richt hij zich op die andere 50% van de wereldbevolking, die niet in de stad woont. Het land buiten de stad beslaat nog altijd 98% procent van de aarde. Waar de aandacht de laatste decennia vooral op de stad gericht was, wil Koolhaas met Countryside, the future het platteland op de internationale politieke agenda zetten.

  Links de plannen voor het Almeerse stadshart

  Voor wie niet de mogelijkheid heeft binnenkort naar New York af te reizen: Countryside, the future is een tentoonstelling van verschillende onderzoeken over de hele wereld die de vooruitgang van het platteland laten zien, tegen de achtergrond van de klimaatcrisis. In alle onderzoeken, denktanks en projecten van Flevo Campus zijn de onderwerpen van Koolhaas terugkerende vragen. Hoe verhoudt de stad zich tot het platteland? En andersom? Wat betekent dit voor voedselproductie? De tentoonstelling in dit grote kunstmuseum in New York lijkt een startsein voor toenemende internationale aandacht naar stedelijke- en plattelandsvraagstukken. Voedselproductie en de vraag hoe we de steden van de toekomst gaan voeden zijn daar een integraal onderdeel van.