Food and the city

Verslag

Vierde lichting Food Pioneers zwaait af

De vierde editie van het Food Pioneers Program is voorbij. Het programma werd vorige week feestelijk afgesloten met een pitch event & food market in Natural Pavilion.
  •  Leestijd 5 minuten
Voedselveranderaars

Zes maanden geleden meldden 13 startende voedselondernemers zich bij de kick off van het Food Pioneers Program #4. In een reeks trainingen en workshops leerden ze gedurende zes programmadagen de fijne kneepjes van product prototyping, storytelling en business modeling. Afgelopen vrijdag sloten ze het programma feestelijk af in het Natural Pavilion.

Plussen en minnen

Op een druilerige vrijdag komen de Food Pioneers een voor een binnengedruppeld in het Natural Pavilion. Ze gaan meteen aan de slag met het uitstallen van hun producten. Als alles klaar staat komen ze bij elkaar voor een evaluatie van het programma. Wat vonden ze het meest waardevol? Op persoonlijk gebied werden vooral genoemd: kweken van doorzettingsvermogen, genieten van het proces en het vieren van successen. Verder werd op zakelijk gebied vooral het leren aanbrengen van focus en stellen van haalbare doelen gewaardeerd.

Waren er ook minpunten? David Damman van Mojo Maté: ‘het was super waardevol om een tijdje samen op te trekken met andere startende ondernemers. Je kunt met elkaar sparren over van alles waar je tegen aanloopt. Het was wel jammer dat in onze groep de producten en ondernemingen niet allemaal in dezelfde ontwikkelingsfase zaten. Als dat wél zo was geweest hadden we nog meer aan elkaar gehad.’

left to right: Manon Klein, Tatiana Iavtushenko en Bart-Jan Veldhuizen

Pitchen

Na een gezamenlijke lunch verzorgd door Laymous is het tijd voor het officiële gedeelte van de middag. Ten overstaan van Manon Klein van Impact Hub, Bart-Jan Veldhuizen van Kitchen Republic en Tatiana Iavtushenko van Picnic krijgen de aanwezige Food Pioneers ieder anderhalve minuut het podium om hun product te pitchen en een hulpvraag te stellen aan panel en publiek. Dat levert soms hilariteit op: een deelnemer uit Zuid Afrika is ‘underwhelmed’ over de smaken van de Hollandse keuken, een andere deelnemer raadt haar eigen crispy chili oils aan om onze stamppot een smaakupgrade te geven.

De hulpvragen variëren van ‘weet iemand een producent voor mijn product?’ tot ‘hoe kan ik mijn product verkopen als hapklare snack?’. Panel, publiek en mede-Pioneers denken actief mee. In haar afsluitend woord drukt Thera van Heuveln (projectleider van het programma vanuit Flevo Campus) de deelnemers op het hart ook in de toekomst Flevo Campusop te zoeken als ze willen sparren. ‘Als Food Pioneer alumni blijven jullie altijd onderdeel van ons netwerk.’

Het Food Pioneers Program is een samenwerking tussen Flevo Campus, Impact Hub en Food Hub. Het doel is om startende voedselproducenten te helpen hun product op schaal te produceren en in de markt te zetten. In de afgelopen edities deden er in totaal 45 startende ondernemers mee.

Informatie over het (vernieuwde) programma en inschrijving vind je hier.

Drie Food Pioneers gooiden dit jaar hoge ogen tijdens de Dutch Food Week! Mojo Maté won de KickStartShow 2023, met Real Good Food en Still Sweet op de tweede en derde plaats (zie de video hieronder).

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website