Food and the city

Onderzoek

Flevo Campus… van de Toekomst

Hoe ziet de toekomst van het voedselsysteem eruit voor de consument? Die vraag staat centraal bij Flevo Campus… van de Toekomst. De komende tijd gaan we met de Almeerders en Flevolanders op onderzoek hoe bekenden plekken uit de voedselomgeving als de supermarkt, de toko, de automatiek en de kantine er in de de toekomst uit zien.
1U7A2031-870x415

Flevo Campus… van de Toekomst wil het voedselsysteem van de toekomst schetsen vanuit het perspectief van de consument. Dat betekent dat we het voedsellandschap – alle plekken waar je in je dagelijks leven in aanraking komt met voedsel – innoveren op basis van de wensen, het kookgedrag en de gebruiken van de consument. Op die manier beslist niet de retailer wat er op de planken van de supermarkt ligt, maar de consument! Een toekomst waarin de consument het aanbod veel directer beïnvloedt en bepaalt, biedt kansen voor een ecologisch duurzamer systeem waarin partijen een sterkere verbinding kennen.

Hoe zou het voedsellandschap eruit zien als we het meer bottom-up konden inrichten? 

De consument bepaalt

‘De’ consument staat dus centraal, maar er bestaat natuurlijk niet één consument. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren. Almere heeft bovendien een zeer diverse bevolking, wat die voorkeuren nog complexer maakt. Maar die diversiteit is ook van grote waarde voor het voedselsysteem van de toekomst. Door elkaars voorkeuren te leren kennen gaan we elkaar, het systeem en het eten en drinken dat we nuttigen meer waarderen. Een van de doelen van dit project is dan ook om een waardering van verschillende culturen te generen met voedsel als gezamenlijke taal. Flevo Campus… van de Toekomst heeft verschillende projecten opgestart om eten en drinken weer aan te laten sluiten op de gebruiken en tradities van de consument.

Supermarkt van de Toekomst 

‘Vraag schept aanbod’ is een van de bekendste wetten van de economie. Maar het omgekeerde is zeker ook waar: aanbod schept vraag. En de voedingsindustrie en de grote retailers hebben andere belangen dan de consument. Dat is waarom een groot deel van het aanbod in de hedendaagse supermarkt nou niet direct gezond is, of waarom het lastig is er lokale producten te kopen.

In de Supermarkt van de Toekomst bepaal jij niet alleen welke producten je koopt, maar vooral ook welke producten er worden verkocht! De producten die in de supermarkt van de toekomst komen te liggen worden ontwikkeld in samenwerking tussen consumenten en Flevolandse chef zoals Bilal Bouazza van afhaal- en bezorgrestaurant Laymous uit Lelystad. Andere betrokkenen bij dit project zijn winkeliers van meerdere landelijke formules, telers en voedselproducenten uit Flevoland.

Het eerste wat we gaan testen is het Drankje van de Toekomst. In samenwerking met onderzoeker Harrison Awuh van Aeres Hogeschool ontwikkelt Flevo Campus een onderzoeksmethode waarmee valt te inventariseren wat Almeerders allemaal drinken. Het gaat om koude, niet-alcoholische dranken. In de supermarkt is dat het terrein van de frisdranken en die zijn vaak niet zo gezond. Met het onderzoek willen Flevo Campus en Aeres uiteindelijk een lijn van alternatieve drankjes ontwikkelen. Dranken die lekker, gezond en maatschappelijk verantwoord zijn. Uiteindelijk kunnen we met behulp van deze onderzoeksmethode meerdere producten ontwikkelen en afzetten in de Supermarkt van de Toekomst! Ook meedoen aan het onderzoek? Dat kan binnenkort op watdrinktalmere.nl.

Dit project komt mede tot stand dankzij het Urbact programma van de EU.

Toko van de toekomst

De toko was in de jaren ’20 een winkel waar je van alles en nog wat kon kopen. Ze werden destijds vaak gerund door (joodse) Amsterdamse ondernemers. Vanaf de jaren ’30 kwamen in Den Haag de eerste Indische toko’s naar Nederland. Toko is Maleis voor winkel. In het Nederlands is het een beetje onduidelijk wat precies een toko is; in de volksmond heeft het woord vele betekenissen, en gezien de geschiedenis is dat niet onlogisch. In de Toko van de Toekomst onderzoekt Flevo Campus hoe verschillende culturen samenkomen in een winkel, hoe de tijdgeest invloed heeft op de waarden van de eerste generatie en de wensen van de derde generatie. Dit onderzoek doen we in samenwerking met Melissa Korn.

Automatiek van de toekomst 

We kennen de automatiek als onbemande winkel op stations, bij de snackbar en in de polder van Flevoland. De automatiek is een populair concept waarvan elke inwoner weet hoe het werkt. Hoe kunnen we het platform gebruiken om de wensen van de consument nog beter terug te laten komen? We werken samen met verschillende automatiekhouders uit Flevoland, en onderzoekers Anne Foekema en Jan Kees Klosse.

Volkskantine van de toekomst

Gezond eten zou een publieke taak moeten zijn. In de Volkskantine zoeken we naar een rendabel businessmodel voor een zo inclusief mogelijk horecaconcept, waarin plantaardig eten de norm is. Verschillende eetculturen waar plantaardig eten al sinds jaar en dag de norm is, worden hier als inspiratiebron gebruikt. Onder de vleugels van Flevo Campus onderzoekt en realiseert Public Food dit concept.

Vanaf het najaar 2021 zijn we op locatie te vinden in het stadshart van Almere. We zijn er voor de inwoners van Flevoland en daarbuiten, alle voedselveranderaars en voedselfanaten. De ‘…van de Toekomst’ projecten lopen van 2021 tot en met 2025. Heb je een leuk idee of zoek je een podium voor jouw voedselinitiatief? Laat het ons weten! Heb je andere vragen? Stuur dan een mailtje naar info@flevocampus.nl.

Dit project komt mede tot stand dankzij het Urbact programma van de EU. Over dit programma lees je hier meer!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website