• menu

  Podcastserie over de toekomst van ons voedsel

  In de Food Forward podcastserie (van Rabobank, BNR, Joris Lohman en Hidde Boersma) maken maar liefst vijf Flevo Campus experts hun opwachting! Ernst van den Ende (WUR), Hidde Boersma, Joris Lohman, Martin Scholten en Peter Smeets (allen auteurs van De buik van de stad, 2018) zijn de komende tijd allemaal te horen in deze nieuwe podcast, waarin uiteenlopende visies in het voedseldebat bij elkaar gebracht. Aanrader voor iedereen die de discussie op de voet wil volgen.

  In de verschillende afleveringen komen zowel “tovenaars” aan het woord, die zoals Hidde Boersma geloven in het idee dat modernisering en technologie juist leiden tot meer duurzame productie. Daartegenover staan de “profeten”, zoals Joris Lohman, die pleiten voor circulaire landbouw, die veel meer in balans is met natuurlijke ecosystemen. Gedurende de serie gaat Harm Edens er samen met zijn gasten uiteenlopende ideeën verkennen en onderzoeken in hoeverre ieders oplossingen elkaar zouden kunnen versterken.

  Onze experts

  In aflevering één verkennen Joris Lohman en Hidde Boersma het veld. Ze schetsen de ideeën van zowel de profeten als de tovenaars in het voedseldebat, en introduceren de grote thema’s van de komende afleveringen. In de tweede aflevering leggen ‘tovenaar’ en onderzoeker Peter Smeets en ‘profeet’ en landbouwkundig ingenieur Frank Verhoeven het Nederlandse landschap terug op de tekentafel. De belangrijkste vraag waar zij allebei een antwoord op zoeken: hoe produceren we genoeg voedsel in Nederland, zonder de natuur volledig weg te vagen? In aflevering drie gaat Ernst van den Ende in gesprek met Miriam van Bree over het knutselen aan het DNA van planten. 

  Luisteren: in je favo podcast app (zoek op ‘food forward NL’) of hieronder.

  Aflevering 1 (inleiding): tovenaars vs. profeten, twee visies op de toekomst van ons voedsel (met Joris Lohman en Hidde Boersma)

  Aflevering 2: het Nederlandse landschap terug op de tekentafel (met Frank Verhoeven en Peter Smeets)

  Aflevering 3: ‘Knutselen’ met het DNA van planten (met Ernst van den Ende en Miriam van Bree)

  Aflevering 4: ‘ Voedselzekerheid voor Afrika’

  Aflevering 5: ‘Wat is de toekomst van onze veestapel? ‘