Food and the city

Verslag

Low Food Symposium; Spiced Identities

Een theelepel speculaaskruiden door je ontbijt, zwarte peper op je gebakken ei en garam masala voor in een Indiase curry; specerijen zijn niet weg te denken uit de moderne Nederlandse keuken. Maar hoe komen die smaakmakers uit verre vreemde landen eigenlijk bij ons terecht? Het symposium Spiced Identities, georganiseerd door Low Food en Flevo Campus, dook in de wereld van de specerijen.
  •  Leestijd 3 minuten
WhatsApp Image 2021-11-22 at 11.06.42

Wereldwijd consumeren we gemiddeld 1 kg specerijen per persoon per jaar, alhoewel er grote verschillen bestaan tussen landen. Ondanks de stijgende consumptie is er maar weinig aandacht voor het productieproces van de specerijen. In werkelijkheid zijn de verhalen achter de specerijen minder appetijtelijk dan dat ze smaken. 

Het is hoog tijd dat we een kritische blik werpen op dit productieproces en vragen blijven stellen. Want wat is er veranderd in het productieproces van de specerijen? Wat weten we eigenlijk over de boeren die deze specerijen produceren? Hun werkomstandigheden en hun salaris? En hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van deze kruiden? Bevatten ze nog gezondheidsbevorderende bioactieve stoffen of zijn deze al verloren gegaan in de (te) lange tijd van opslag?  

Spiced Identities

Tijdens het Low Food Symposium; Spiced Identities zochten we naar de antwoorden op deze vragen. Sana Javeri Kadri vertelde ons over hoe zij, met haar onderneming Diasporaco, werkt naar een productieketen die geheel duurzaam, eerlijk en smaakvol is. Een panel van verschillende voedsel experts zocht naar een antwoord op de vraag “Hoe gaan we kruiden inkopen voor een betere toekomst?” Kok en bekroonde culinair schrijfster Fuchsia Dunlop vertelde over de echte Chinese keuken en de geschiedenis daarvan. En het Low Food Lab team nam ons mee door de innovatieve experimenten die zij hebben uitgevoerd met oeroude gewassen, afvalstromen en potentiële voedselgewassen. 

Over Low Food

Low Food heeft zich ten doel gesteld om de Nederlandse gastronomie te veranderen. De organisatie wil de Nederlandse eetcultuur leidend maken op het gebied van duurzaamheid en inclusie. Flevo Campus is de belangrijkste partner van Low Food. Samen werken we aan een Nieuwe Nederlandse eetcultuur. Kijk voor meer events van Low Food op www.lowfood.nl

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website