Food and the city

Onderzoek

Low Food Lab Mycelium afgesloten in Amsterdam

Voor het Low Food Lab Mycelium experimenteerden acht creatieve deelnemers vier maanden lang met mycelium eiwit. Afgelopen vrijdag presenteerden ze hun resultaten tijdens de wrap up van dit lab in Amsterdam. Mycelium blijkt een verbluffend veelzijdig ingrediënt, dat zich gemakkelijk laat verwerken in zowel zoete als hartige toepassingen.
  •  Leestijd 6 minuten
Banner foto Low Food Lab

Er heerst bedrijvigheid in de keuken van Amsterdam Flavours Experience waar belangstellenden, journalisten, de deelnemers en de opdrachtgevers voor dit lab zich verzamelen op een zonnige winterochtend. Bij de kick-off kreeg elk van de deelnemers een blok mycelium eiwit van 2 kilo mee, met het verzoek daar andere toepassingen voor te bedenken dan vleesvervangers. Vijf chefs, een voedselwetenschapper, een visual artist en een fermentatiespecialist lieten hun fantasie de vrije loop. Hun presentaties tijdens de ‘mid-lab tasting’ in december lieten al zien hoe veelzijdig mycelium eiwit is. Vandaag borduren ze voort op hun eerdere experimenten, of komen met geheel nieuwe ideeën.

Hoe zat het ook alweer met mycelium eiwit?

Mycelium eiwit is wat ontstaat als je mycelium (het ondergronds wortelnetwerk van schimmels dat overal in de aardbodem groeit) fermenteert. De Britse onderneming Enough Food produceert mycelium eiwit door middel van een zero waste fermentatieproces, en noemt het resultaat ABUNDA.

Dit eiwit- en vezelrijke ingrediënt wordt in de voedingsindustrie al veel gebruikt in vlees- en zuivelvervangers, maar Enough Food en Cargill Meat & Dairy Alternatives zijn op zoek naar toepassingen buiten deze scope. De opdracht die ze de deelnemers vier maanden geleden meegaven: ‘go beyond the meat analogue‘.

Zachte toepassingen

Kijkend naar de resultaten valt op dat de meeste deelnemers kozen voor zachte toepassingen. De okanomiyaki die Tessa van der Geer maakte met mycelium eiwit in plaats van ei hebben een fluweelzachte structuur, net als de tempeh van René van der Weijden. Chef Thomas Pol moest even zijn draai vinden in het experiment. ‘Ik probeerde te denken als een productontwikkelaar, maar daar liep ik op vast’, aldus Thomas. Toen hij het ging benaderen als chef ging het bijna vanzelf: zijn zuurdesem tortilla’s, bara’s en bombolini zijn feest voor oog en smaakpapillen.

  • Thomas Pol

Visual artist Annemarijn Verboom maakte onder andere een ‘paddenstoellamp’ met ABUNDA. Hiervoor liet ze de mycelium voet drie dragen groeien waarna ze hem bakte. Is zo’n lamp dan wel houdbaar? Jawel: na verhitting stopt mycelium met groeien. Cargill Meat & Dairy Alternatives ging zelf ook aan de slag met ABUNDA en presenteerde boterzachte gnocchi met witte saus, omgedoopt tot ‘Abiocchi’.

Impressie van de resultaten

Klik op de foto voor beschrijving! De tekst gaat door onder de foto’s.

Foto credits: Vita Devies

Focus op consument

Zijn de deelnemers genoeg ‘beyond the meat analogue’ gegaan? Michael Kilkie van Enough Food vindt van wel: ‘dit lab gaf ons een unieke kans om te onderzoeken wat consumenten zelf, met behulp van gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten uit de voorraadkast, in de toekomst zouden kunnen maken met ABUNDA als het in de supermarkt verkrijgbaar zou zijn naast bijvoorbeeld tofu, tempeh en seitan. We hoopten op toepassingen waar mainstream fabrikanten niet op zouden komen, en dat is zeker gelukt.’

LowFood Lab - End Tasting 90

Over Low Food Labs

Binnen de Low Food Labs gaan voedselproducenten en -ontwikkelaars, wetenschappers, chef-koks en andere culinaire creatievelingen aan de slag met actuele voedselvraagstukken die spelen in Flevoland en daarbuiten. Het project is een samenwerking tussen Flevo Campus en Low Food, een organisatie die de Nederlandse voedselcultuur op de kaart zet.

Publicatie
Zoals bij elk Low Food Lab zijn de resultaten openbaar. De onderzoeksgegevens (en veel recepten!) worden vervat in een open source publicatie, waaraan nu gewerkt wordt.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website