Food and the city

Nieuws

Low Food Lab in Almere

Op 29 november komt een kleine groep culinaire koplopers samen in Almere. Daar gaan zij de eerste stappen zetten richting de oprichting van Low Food Lab in Nederland. Geïnspireerd en gedreven door culinaire bewegingen over de hele wereld, willen zij de Nederlandse eetcultuur versterken.
Ontwerp zonder titel (3)

Low Food Lab is een pilot voor een open-source platform in Nederland dat onderzoekt hoe gastronomie en culinaire technieken oplossingen kunnen bieden voor maatschappelijke uitdagingen in ons voedselsysteem. Het lab is onderdeel van de Low Food beweging. Deze beweging wil de Nederlandse eetcultuur toonaangevend maken als het gaat om vooruitdenken over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie.

Flevo Campus helpt Low Food dit evenement te organiseren omdat het belang van een sterke eetcultuur nog onvoldoende wordt onderkend. Nederland (en Flevoland voorop) is wereldkampioen efficiënt en kwalitatief hoogstaand voedsel produceren. Toch is daar in een stad als Almere maar weinig van te merken. Mensen van buiten de agrarische sector weten gemiddeld weinig van Nederlandse producten. Met het creëren van een markt voor kwaliteitsproducten, kunnen ook onderwerpen als duurzaamheid, de inrichting van stad en land en de kloof tussen boer en burger op een organische manier verbeteren.

Wat gaat het Low Food Lab doen?

Het Low Food Lab gaat op onderzoek uit. Het doel is om het potentieel van nieuwe, vergeten, nog niet onderzochte, ondergewaardeerde producten in Nederland te vinden. Door de samenwerking tussen chef-koks, creatievelingen, boeren, voedselproducenten en wetenschappers wil het lab ontdekken hoe de voedselcultuur, duurzaamheid en inclusiviteit in Nederland beter kan, nu en in de toekomst.

Op 29 november zullen Chef Diego Prado Vásquez en Benedict Reade, beide Food Lab experts, hun kennis en ervaring delen. Daarna wordt er, gecombineerd met de ideeën van het publiek, een eerste schets gemaakt hoe het Lab er uit gaat zien. In de middag zal dit vervolgens gepresenteerd worden aan een grotere groep chefs, producenten, beleidsmakers en journalisten.

Wie zijn erbij?

De bijeenkomst op 29 november is besloten en zal plaatsvinden op de Almeerse stadsboerderij. In de periode erna zullen Flevo Campus en Low Food vaker samen optrekken om de voedsel voor de stad vorm te geven.

Wil je meer weten? Check de website van Low Food. Of wil je mee doen? Stuur dan een email naar hello@lowfood.nl

Kijk hieronder de trailer van de film Bugs die chef Ben Reade maakte voor het Nordic Food Lab en die geheel gaat over het eten van insecten over de hele wereld.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website