Nieuws
FOODCITYBOOST: Living Lab Almere versterkt stadslandbouw

Stadslandbouw draagt bij aan een duurzaam en sociaal voedselsysteem, maar hoe groot is die impact precies? Binnen het vierjarige (van 2024 tot 2028) Europese project FOODCITYBOOST werken universiteiten en steden samen om dat in kaart te brengen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar zaken als bodemgezondheid en gemeenschapszin. Flevo Campus coördineert het Living Lab Almere en onderzoekt samen met lokale voedselproducenten hoe stadslandbouw in Almere bijdraagt aan de stad.
Almere als Living Lab voor duurzame stadslandbouw
Het Living Lab Almere is een praktijkgerichte samenwerking tussen voedselmakers, beleidsmakers, onderzoekers en bewoners. Deelnemende initiatieven variëren van school- en gemeenschappentuinen tot voedselbossen, volkstuinen in een kas en professionele CSA-boerderijen. Een belangrijke wijk binnen het Living Lab is Oosterwold, waar stadslandbouw geïntegreerd is in het dagelijks leven.
Onderzoek langs drie lijnen
Binnen FOODCITYBOOST voert Flevo Campus drie typen activiteiten uit met voedselproducenten in en rond Almere:
- Meten – Via een Life Cycle Assessment (LCA) brengen deelnemers een jaar lang hun voedselproductie in kaart.
- Reflecteren – In dialoog met voedselmakers onderzoekt Flevo Campus hoe lokaal beleid stadslandbouw kan ondersteunen en versterken.
- Verbinden – Door sociaal en economisch onderzoek wordt zichtbaar wat stadslandbouw betekent voor wijken, mensen en de stad als geheel.
Deze aanpak verbindt lokale kennis met Europees onderzoek en vergroot het inzicht in hoe stedelijke voedselproductie bijdraagt aan duurzame steden.
Van lokaal netwerk naar Europese impact
Met FOODCITYBOOST verstevigt Flevo Campus het netwerk van innovatieve voedselinitiatieven in Almere én plaatst het deze in een Europese context. Living Lab Almere is een van zes Living Labs in het project, en biedt een unieke kans om ervaringen en data internationaal te vergelijken en benutten.
Meer weten over het project en de andere Living Labs? Bekijk: FOODCITYBOOST – Growing Together