Food and the city

Kijk alle meet-ups van 23 juni terug

Flevo Campus Meet-Up

Stedelijk voedselbeleid in internationale context

met Sigrid Wertheim-Heck

Internationale samenwerking en uitwisseling zijn essentieel om goed stedelijk voedselbeleid te kunnen maken. Is de focus op lokaal en regionaal voedsel voor steden wel terecht? Wat zijn goede voorbeelden van stedelijk voedselbeleid in de wereld? Lenny Vulperhorst gaat met Sigrid Wertheim-Heck in gesprek over stedelijk voedselbeleid en de samenwerking van Almere en Flevo Campus met de Ellen MacArthur Foundation. Moderatie door Lenny Vulperhorst.

Samenwerking in de keten

met Marcel Vijn (Wageningen University &
Research en Bauke van der Veen (FlevoFood)

Marcel Vijn ontwikkelde samen met Joost Snels een roadmap voor boeren en producenten die samen een korte voedselketen willen opzetten. Bauke van der Veen praat mee vanuit zijn ervaringen als bestuurslid bij netwerkvereniging FlevoFood. Wat zijn de do’s and don’ts op het gebied van samenwerkingen? Moderatie door Janno Lanjouw.

Prosumptie in de polder: verkenning van de zelf voedselproducerende
consument in Almere

met Jan-Eelco Jansma (Wageningen University &
Research) en Jan-Albert Blaauw

Jan-Eelco Jansma heeft onderzoek gedaan naar inwoners van Almere die ook zelf voedsel produceren: de prosument. De kern van prosumptie is dat consumenten (een deel van) de verantwoordelijkheid gaan overnemen. Stadslandbouw is een van de speerpunten in de nieuwe wijk Oosterwold in Almere; Jan-Albert Blaauw is bezig met een concept om de productie van Oosterwold te vermarkten. Moderatie door Joris Lohman.

Bioboeren in Flevoland

met Michaël Wilde (Bionext) en Tom Saat (Stadsboerderij Almere)

Flevoland is koploper in de biologische sector in Nederland. Op dit moment groeit de biologische sector in Flevoland nog steeds sneller dan de groei van de binnenlandse consumptie: dit heeft tot gevolg dat de export naar verwachting nog belangrijker zal worden. Maar de vraag is of het de komende jaren moeilijker zal worden om producten te exporteren en op de buitenlandse markten te kunnen concurreren. De Brexit en nationale eisen die in andere landen aan producten worden gesteld zullen de export wellicht gaan bemoeilijken. Daarnaast is er in Flevoland relatief weinig biologische verwerkingscapaciteit. We kijken samen met Michaël Wilde en Tom Saat dichter naar de huidige situatie in de biologische sector. Hoe komt het dat de vraag naar biologische producten blijft stijgen? Waarom is de biologische sector in Flevoland zo uniek in Nederland en Europa? En wat zijn de grootste uitdagingen voor de biologische sector de komende jaren? Moderatie door Janno Lanjouw.

Presentatie Flevo Campus Think Tank 2020

De afgelopen maanden heeft een groep internationale studenten en young professionals in de Flevo Campus Think Tank zich gebogen over de vraag: “hoe kan het voedsel in Almere in 2022 voor 22% lokaal gesourced zijn?”. Op 23 juni overhandigden zij hun aanbevelingen aan de gemeente Almere, vertegenwoordigd door Jaap Meindersma (concerndirecteur Duurzame Stad). Moderatie door Joris Lohman.

Wat je eet, dat deert – politiek gesprek (avondprogramma)

met Tjeerd de Groot (D66), Laura Bromet (GroenLinks), Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Lenny Vulperhorst (auteur Wat je eet, dat deert) en Felix Rottenberg (moderator)

Het boek Wat je eet, dat deert van Lenny Vulperhorst en het debat op 23 juni zijn een oproep om het publieke debat hierover te intensiveren. Juist in het jaar voorafgaand aan de verkiezingen van 2021 gaan we met veranderingsgezinde politici en voedseldenkers in gesprek. Kijk hieronder het gesprek o.l.v. Felix Rottenberg terug. 

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website