Food and the city

Nieuws

Kick-off Low Food Lab Mycelium: 'beyond the meat analogue'

Afgelopen dinsdag startte een nieuw Low Food Lab waarin de deelnemers gaan experimenteren met mycelium eiwit. Ze kregen ieder een blok van twee kilo mee met de opdracht om te onderzoeken of er nieuwe toepassingen, of misschien zelfs een nieuwe productcategorie, te bedenken valt voor deze grondstof.
  •  Leestijd 6 minuten
Lowfood Lab 5

Mycelium. Niet een woord dat je elke dag hoort, en veel mensen zullen niet meteen weten wat het is. Toch is mycelium van onschatbare waarde voor onze bodem. Dit ondergronds wortelnetwerk van schimmels met webachtige structuur breekt organisch materiaal (zoals dode planten) af met enzymen, neemt de voedingsstoffen eruit op en geeft die terug aan de bodem. Mycelium helpt op die manier de bodem te binden en is essentieel voor de natuur.

Eiwitbron

Als je mycelium fermenteert wordt het mycoproteïne oftewel mycelium eiwit, een veelzijdig en eiwitrijk ingrediënt dat in de voedingsindustrie al veel wordt gebruikt voor vlees- en zuivelvervangers. De Britse onderneming Enough-Food produceert mycelium eiwit door middel van een zero waste fermentatieproces, met als resultaat ABUNDA: een eiwit- en vezelrijk voedselingrediënt met een scala aan toepassingsmogelijkheden. De deelnemers aan dit lab gaan de komende maanden experimenteren met ABUNDA.

De opdracht

Voor dit Low Food Lab vragen Cargill Meat & Dairy Alternatives en Enough-Food de deelnemers nieuwe toepassingen of producten te bedenken voor mycelium eiwit (ABUNDA). Met als extra uitdaging daarvoor ‘beyond the meat analogue‘ te gaan, met andere woorden: bedenk iets anders dan een vleesvervanger.

Tijdlijn & publicatie

Dit low food lab loopt tot 14 februari 2025. Op die datum is er een afsluitend event waar alle deelnemers hun resultaten presenteren. Zoals altijd zullen de resultaten van dit lab, zowel online als in gedrukte exemplaren, worden gedeeld in een open source publicatie. Alle digitale publicaties van eerdere low food labs vind je hier. Updates en nieuws over dit low food lab kun je vinden op onze website en socials!

Wie zijn de deelnemers?

Thomas Val – Chef Restaurant Wils
Annemarijn Verboom – visual designer/artist
Yacinth Pos – Foraging chef
Ayanne K. – Japanese Food designer/chef Hyssop | Private Dining
Wendy Luong – Product developer & food scientist
Eyad Khamis – Syrian chef & food enthusiast (Syrian vegan food)
Emile Samson – plant-based fermentation scientist (founder of the European Miso Institute)
Rene van der Weijden – chef Hemel en Aarde

De Low Food Labs zijn een samenwerking tussen de stichting Low Food en Flevo Campus. Heb je een vraag of idee over dit, of een ander (toekomstig) lab? Neem dan contact op met Head of Lab Tessa van der Geer.

  • Tessa van der Geer
Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website