Food and the city

‘Grote problemen, kleine oplossingen’ – Flevo Campus Live 2019

Op vrijdag 6 december 2019 kwamen meer dan 150 studenten, young professionals en experts in de voedselwereld samen bij Vis à Vis in Almere. Het doel: samen op zoek naar de beste manieren om het voedselsysteem te veranderen. En dat bleek op hele verschillende manieren te kunnen.
Flevo Campus Live lowres-48

English recap: click here.

Alle foto’s: zie hier.

Bomvol programma

Het programma zat bomvol en werd door wetenschapsjournalist Desiree Hoving vakkundig in goede banen geleid. Met een welkomstwoord van Almeerse wethouder Roelie Bosch en Flevoland-gedeputeerde Jan-Nico Appelman werd de dag afgetrapt. Ernst van den Ende, managing director van de Plant Sciences Group aan de Wageningen UR, ging met Desiree in gesprek over de rol van wetenschappelijk onderzoek in de voedseltransitie. Als zeer ondernemend ingestelde onderzoeker zette hij de toon voor de rest van het programma: oplossingen werden zo praktisch mogelijk gemaakt.  

Jan-Nico Appelman, gedeputeerde van de provincie Flevoland, en dagvoorzitter Desiree Hoving.

Vijf manieren in vijf workshops 

Om die praktische oplossingen te vinden, werd het publiek in vijf workshops opgedeeld, onder leiding van vijf verschillende veranderaars: de activist (Willem Vermaat/Animal Rights), de lobbyist (Arco Timmermans/Universiteit Leiden), de ondernemer (Vera Bachrach), de intrapeneur (Anouk van Huissteden/Coca-Cola) en de influencer (Nadia Zerouali). Iedere workshop ging in op de vraag: is dit dé manier om het systeem te veranderen? En hoe doe je dat dan? Het resultaat van de workshops werd gepresenteerd in de vorm van krantenkoppen uit de (nabije) toekomst: uit 2022, het jaar waarin de Floriade in Almere plaatsvindt.

De headlines in 2022 

Uit de krantenkoppen bleek duidelijk hoe de deelnemers van Flevo Campus Live de toekomst van het voedselsysteem voor zich zien:

Workshop: activist (Willem Vermaat)

Afbeelding 1 van 5

Een mooie oogst van een intensieve dag. De dag werd afgesloten met een ‘Flevo Campus kerstverhaal’ door promovenda Anke Brons, die voor alle workshop-experts had bedacht welk gerecht zij met kerst op tafel zouden zetten. Van blauwe tomatensoep tot doehetzelf-kip, haar boodschap was duidelijk: 

‘Change has many flavours, try a new one this Christmas!’

Vervolgens reikte Janno Lanjouw de eerste exemplaren uit van de essaybundel die hij dit jaar voor Flevo Campus samenstelde: Boze boeren, LED-lampen en kipdino’sHerman Lelieveldt en Laura van Oers wonnen eerder dit jaar de essaywedstrijd, schreven een essay voor deze bundel en mochten nu als VIP-auteurs de eerste exemplaren in ontvangst nemen. Alle aanwezigen kregen het boek ook mee naar huis. Flevo Campus Live 2019 was een geslaagde dag vol discussies, inspiratie, oplossingen én een heerlijke (vegan) lunch. De belangrijkste boodschap die in alle workshops naar voren kwam: hoe groot de problemen in het voedselsysteem ook zijn, begin klein. Of het nu een voedselritueel of een bedrijfscampagne is, een protestactie of een heel nieuw bedrijf – met kleine stappen kan ieder groot probleem te lijf worden gegaan.  

Voor wie meer wil

Wil je na Flevo Campus Live concreet verder aan de slag met oplossingen voor stedelijke voedselvoorziening? Schrijf je dan in voor onze jaarlijkse Think Tank, een intensief programma tussen februari en mei 2020, waarin je met 20 jonge voedselveranderaars aan de slag gaat. Meer informatie en inschrijven >> 

Doe je mee aan de Flevo Campus Think Tank in 2020?

Of schrijf je in voor de Flevo Campus nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

 

 

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website