Food and the city

‘Green Starters’ start-up SauerCrowd behaalt crowdfundingdoel van €12.500

De Aeres Hogeschool biedt studenten sinds enige tijd de mogelijkheid om binnen de opleiding European Food Business af te studeren met een eigen bedrijf. Binnen dit Green Starters programma komen succesvolle nieuwe initiatieven tot leven. SauerCrowd is een voorbeeld van zo’n succesvol project; deze week werd het crowdfunding-doel van €12.500 ruimschoots behaald.
7be2bfb28b0e8ce26ea0622e51357c89_original

Aeres-studenten Marie-Claire Feller en Moritz Huber zetten samen een nieuw bedrijf op voor zuurkool en andere gefermenteerde producten: SauerCrowd. Hun missie is om, via zuurkool en andere gefermenteerde groenten, het voedselsysteem te verduurzamen. ‘Fermentatie is een van de beste conserveringsmethoden, eeuwenoud en tegelijkertijd superhip. Wij maken zuurkool en andere producten met een minimale footprint, we werken binnen korte ketens en kennen de boeren met wie we samenwerken persoonlijk. Only as a crowd we can bring change to this food system.”

SauerCrowd lanceerde een crowdfundingcampagne om €12.500 op te halen. En dat is gelukt! Het geld zullen Feller en Huber gebruiken om hun bedrijf verder uit te bouwen, hun kennis te verspreiden door middel van lezingen en workshops, en hun producten snel op de markt te brengen. Hier lees je meer over de vervolgplannen en producten van SauerCrowd.

Marie Claire en Moritz, samen SauerCrowd.

Green Starters 

Sintija Moroza, begeleider vanuit Aeres Hogeschool, licht toe waarom het belangrijk is dat studenten met een eigen start-up kunnen afstuderen: ‘De opleiding European Food Business is vijf jaar gleden opgezet, een opleiding voor jonge gedreven mensen met een passie voor voedsel, en een duurzame inrichting van het voedselsysteem. Studenten gaan in deze opleiding zelf aan de slag gaan om iets te veranderen. Een groot gedeelte van de opleiding Food Business gaat over ondernemerschap; het Green Starters programma is daar een essentieel onderdeel van. Na pilots bij onze opleidingen in Dronten doen we dit jaar het voor het eerst ook in Almere.’

Het programma houdt in dat studenten in hun derde jaar een bedrijfje opzetten, en als het ware stage gaan lopen bij hun eigen bedrijf. Sauercrowd is een van die bedrijfjes. Moroza: ‘Claire en Moritz willen nu verder onderzoek gaan doen naar het verband tussen de maag en het brein. Ze willen de fermented foods nog beter leren kennen als onderbouwing van hun bedrijf. Ook een scale-up staat op het programma, want ze zijn nu nog met zijn tweeën en het is best wel veel werk. De crowdfunding was het beslissende moment: gaan ze dit bedrijf wel of niet doorzetten? Dat de actie zo geslaagd is, voegt een nieuwe dimensie toe aan Sauercrowd. En aan Green Starters, want concreter dan dit kan voedseltransitie haast niet worden!’

Kersverse ondernemer Moritz is erg blij met het opgehaalde bedrag. “Nu pas gaat de uitdaging echt beginnen. Als ondernemer stap je binnen in een hele nieuwe wereld. Bij Aeres leer je die wereld op een veilige manier kennen, op financieel gebied bijvoorbeeld. Daar word je op voorbereid maar nu komen we in de echte wereld terecht. We willen met het opgehaalde bedrag de productie gaan vergroten. Zo waren we afgelopen week op de biobeurs in Zwolle, hebben daar hele mooie feedback gekregen op het product en contacten gelegd. Binnenkort kun je onze gefermenteerde groenten vinden in de filialen van Odin. Daarnaast willen we nog meer aandacht besteden aan onderzoek, hoe het fermentatieproces werkt en vooral wat voor impact het heeft op je gezondheid. Wij proberen ons met dit onderzoek en de directe impact echt te onderscheiden. Het is ook zo interessant te onderzoeken wat er gebeurt in onze ‘gut’. Our happiness comes from our gut.”

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website