Food and the city

Nieuws

Free Heri Heri op Flevo Campus

Op 1 juli is het Keti Koti: de herdenking van het slavernijverleden. Om daarbij stil te staan en om mensen met elkaar te verbinden delen het Comité 30 juni-1 juli Almere en stichting KIP Republic op die dag in Almere en vijf andere steden het gerecht heri heri uit. In Almere kan je zowel in de stad als op de Floriade voor een portie terecht bij de locaties van Flevo Campus.
FHH_KR_A0_V4_10mm-afloop

Heri heri is een eenpansgerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Het werd traditioneel gegeten door tot slaaf gemaakten en tegenwoordig staat het symbool voor het maken van verbinding met voorouders en met de geschiedenis. Daarom is ‘t een symbolisch gerecht om te maken op Keti Koti – de vertaling daarvan is “ketenen verbroken” – de dag waarop de slachtoffers van de slavernij worden herdacht en de afschaffing van de slavernij wordt gevierd.

Samen eten

Dit jaar worden er op Keti Koti (op 1 juli dus) niet minder dan 16.000 heri heri’s uitgedeeld: op 20 locaties in Amsterdam en in vijf andere steden, waaronder Almere. In Almere zal chef Sharon de Miranda (bekend van Binnestebuiten) met hulp van vrijwilligers van het Comité en stichting Kip Republic in totaal 1.000 heri heri’s koken. De maaltijden worden uitgedeeld op twee locaties. Op Flevo Campus zelf (de campus bevindt zich op het Floriadeterrein) zullen zo’n 750 porties worden uitgedeeld. Cabaretier Howard Komproe zal dit evenement leiden.

Omdat niet iedereen naar Floriade kan komen, zal er ook bij FC de Toekomst, in de binnenstad van Almere een uitdeelpunt zijn. Hier kan het winkelend publiek terecht voor een moment van bezinning en in dankbaarheid samenzijn. Op beide locaties kan je tussen 14.00 en 16.00 terecht om jouw portie heri heri op te halen. Laat het je smaken!

Verdere viering Keti Koti

Het Comité 30 juni-1 juli Almere organiseert dit jaar voor de vijfde keer op rij Keti Koti in Almere. De officiële herdenkingsceremonie zal plaatsvinden in de Burgerzaal van het Stadhuis in Almere. De ceremonie is van 20.00 – 21.00 uur de plechtigheid wordt rechtstreeks uitgezonden door Omroep Flevoland. De dag wordt afgesloten met onze jaarlijkse Keti Koti dialoog welke in het teken staat van de “ Vrijheids drieluik” opgevoerd door theater de Bonte Hond.

Samenwerking van velen

Keti Koti en het Free Heri Heri evenement worden mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van verschillende partijen. Het Comité organiseert al sinds vijf jaar Keti Koti in Almere. Vorig jaar kwam daar het Free Heri Heri evenement bij, een initiatief van stichting Kip Republic. Na het succes van vorig jaar heeft Almere zich definitief bij dit initiatief aangesloten. Het wordt mogelijk gemaakt met steun van de provincie Flevoland.

Het Free Heri Heri-evenement past naadloos in de missie van Flevo Campus om de betekenis van voedsel op waarde te schatten. Daarnaast ondersteunt de campus het doel van de organisatoren om de geschiedenis levend te houden, vrijheid voor iedereen te vieren en saamhorigheid in de samenleving te ondersteunen. Vandaar dat Flevo Campus zijn locaties met graagte ter beschikking stelt aan de organisatie.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website