Food and the city

Flevo Campus Denktank: verslag dag 1

Laura de Grave is culinair journalist en auteur van het Amsterdam Kookboek. Momenteel crosst ze op haar elektrische motor door Nederland op zoek naar lokale producten en streekgerechten, én neemt ze deel aan de Flevo Campus Denktank 2019. Bekijk alle foto’s van de eerste dag hier!
flevocampus_denktank_qOLhT

“We kwamen er al snel achter dat het begrip korte keten moeilijk te definiëren is”

“De eerste dag van de Denktank vond plaats op de Stadsboerderij in Almere, waar de twintig deelnemers kennismaakten en een introductie kregen in korte ketens. Lenny Vulperhorst (kwartiermaker Flevo Campus) gaf een inleiding over de rol van de Flevo Campus hierin, Mark Frederiks (Taskforce Korte Keten) over het belang van regionale alliantievorming en het inzetten van ketens van vertrouwen als sleutel om problemen op nationaal niveau op te lossen. Tineke van den Berg (Stadsboerderij Almere) gaf inzicht in het perspectief van de boer t.o.v. de korte keten.”

“We kwamen er al snel achter dat het begrip korte keten lastig te definiëren is. Heeft de directe keten van boer tot burger met afstand (aantal km) te maken? Met landsgrenzen? Met een maximum aantal tussenschakels? Met transparantie? Daarnaast kwamen we erachter hoe moeilijk het is om korte ketens te realiseren in een voedselwereld die reeds is ingedeeld in een mondiaal productiesysteem. Hoe moeilijk het is om lokaal te kopen, en hoezeer dit om een gedragsverandering bij de consument vraagt, bleek wel uit de inkopen voor het avondeten die we op de Stadsboerderij deden.”

“Wat mij het meest is bijgebleven, is dat er – terwijl we op de Stadsboerderij inkopen deden – op de verpakking van de bouillon die we kochten ‘Harderwijk’ stond. Terwijl de ingrediënten daar helemaal niet vandaan kwamen. En hoewel ik in eerste instantie heel argwanend stond tegenover groentesoep zonder groentebouillon, vond ik deze uiteindelijk heel lekker.”

“Het is duidelijk dat er vanuit de boer logistieke, regionale allianties gevormd moeten worden. Het moet voor de consument makkelijker gemaakt worden om aan lokaal voedsel te komen. Maar ook de consument zelf moet veranderen. Het smaakt naar meer om achter beweegredenen van de consument te komen. Hoe kan deze gedragsverandering plaatsvinden, zodat we meer lokaal gaan eten?”

 

Bekijk alle foto’s van de eerste dag hier!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website