Food and the city

Essaywedstrijd: het stedelijk voedselsysteem in de 21ste eeuw

Essaywedstrijd groen

UPDATE: dit bericht gaat over de Flevo Campus essaywedstrijd 2020. Voor informatie over de wedstrijd in 2021, klik hier.

 

Verplicht binnen zitten? Klim in de pen! Flevo Campus daagt je uit: heb jij een mening over het stedelijk voedselsysteem? Schrijf er een essay over en maak kans op publicatie in onze volgende essaybundel.

De coronacrisis maakt op hardhandige wijze duidelijk wat er echt belangrijk is in het leven: een goede gezondheid en toegang tot voldoende, gezonde voeding. We hopen dat je gezond bent en veilig thuis zit. En als dat het geval is, hopen we ook dat we je kunnen uitdagen. Want Flevo Campus is op zoek naar de beste ideeën over het stedelijk voedselsysteem. En als er iets is wat je goed kunt doen tijdens het binnen zitten, dan is het wel schrijven. 

Flevo Campus wil het voedselsysteem van de toekomst helpen bouwen. Daarvoor zijn we op zoek naar iedereen die een goed idee heeft. En daarom organiseert Flevo Campus voor de tweede keer een essaywedstrijd. We dagen wetenschappers, journalisten, schrijvers en voedselprofessionals uit om hun ongezouten mening of bevindingen over stedelijke voedselvraagstukken in een scherp essay over te brengen. Met als prijs: publicatie in een essaybundel met andere grote namen en een mooi honorarium.

Doe je mee?

Ben jij de schrijver (in spe) die we zoeken? Dien dan uiterlijk 30 april 2020 jouw essayvoorstel in. Het thema van het essayvoorstel dient gerelateerd te zijn aan de consumptiekant van stedelijke voedselvraagstukken. Hoe je dat aanvliegt, mag je zelf weten – het gaat ons er om dat niet alles een productievraagstuk is. Zoals de Engelsen zeggen: the proof of the pudding is in the eating

Het voorstel dat je in eerste instantie schrijft, is een samenvatting van hoe jouw essay eruit gaat zien en is niet langer dan één A4’tje. Deze voorstellen worden beoordeeld door de jury die uiteindelijk de winnaars kiest. De winnaars mogen hun voorstel dan uitwerken tot een volledig essay. Deze wedstrijdeditie worden er (drie) winnaars in drie categorieën gekozen:

 • Onderzoeksessay: een essay over een nieuw onderwerp waarvoor nog veel onderzoek nodig is. Het honorarium voor de winnaar bedraagt €5.000.
 • Opiniërend essay: een essay op basis van een sterke mening waarvoor vooraal veel tijd in het scherp formuleren zal gaan zitten, maar waarvoor geen uitgebreid bronnenonderzoek meer nodig is. Ook bestaand werk gebruiken als basis voor een scherp essay valt hieronder. De winnaar ontvangt €3.000.
 • Studenten- of scriptieprijs: studeer je en heb je een inzicht opgedaan dat een essay verdient? Of schreef je een scriptie over een relevant onderwerp? Pas je idee of scriptie dan aan tot een essay en maak kans op het honorarium van €1.000.

Ken jij iemand die dit op het lijf geschreven is? Stuur dit bericht door!

Spelregels essaywedstrijd

 • Om mee te doen mail je jouw essayvoorstel uiterlijk 30 april 2020 naar Lenny Vulperhorst via essaywedstrijd@flevocampus.nl
 • De voorstellen worden beoordeeld door een commissie onder leiding van professor Peter van Lieshout, psycholoog en filosoof en oud-directeur-generaal op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 • Je schrijft in principe in het Nederlands. Alleen als Nederlands niet je moedertaal is, kun je een Engelstalig voorstel indienen. Van evt. Engelstalige winnende voorstellen wordt het uiteindelijke essay vertaald naar het Nederlands.
 • Er zijn drie categorieën:
  • Onderzoek (honorarium €5.000)
  • Opinie / adaptatie bestaand werk (honorarium €3.000) 
  • Studenten (honorarium €1.000)
 • In elke categorie wordt één winnaar gekozen.
 • Je geeft bij je inschrijving aan in welke categorie je wil meedoen.
 • Wil je meedoen aan de onderzoekscategorie, geef in de begeleidende mail bij je inzending dan kort (!) aan welk onderzoek je zou willen doen.
 • Iedereen mag meedoen, met uitzondering van de studentencategorie: hiervoor mogen studenten zich inschrijven.
 • Indien jouw voorstel geselecteerd wordt, werk je jouw essay (max. 4.000 woorden) verder uit. De deadline voor het definitieve werk is 1 september 2020.
 • Het essay wordt gepubliceerd in een bundel waarin ook in opdracht geschreven essays van gerenommeerde auteurs worden opgenomen. Allemaal schrijven zij over het thema ‘de consumptiekant van stedelijke voedselvraagtsukken’. De bundel komt in december 2020 uit. Dit is de derde editie in een reeks Flevo Campus essaybundels. Lees hier meer over over de bundel Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s, die vorig jaar uitkwam en hier over de bundel De buik van de stad, de eerste uit de reeks, die in 2018 uitkwam (of download hem hier).

Vragen

Heb je vragen over de essaywedstrijd? Neem contact op met Janno Lanjouw via janno@flevocampus.nl.

De essaywedstrijd is ook aangemeld bij Schrijverspunt en Schrijven Online.

Over de Flevo Campus

De Flevo Campus verbindt onderzoek naar en opleiden over stedelijke voedselvoorziening met activiteiten van ondernemers en voedselveranderaars.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website