Kennisvouchers
Een BOB voor Flevolandse wijngaarden

Een BOB (beschermde oorsprongsbenaming) is een keurmerk dat aangeeft dat een product uitsluitend in een bepaald gebied is geproduceerd, met traditionele methoden en lokale ingrediënten. Een bekend voorbeeld is Champagne, dat alleen zo mag heten als het uit de Champagne-regio in Frankrijk komt en volgens strikte regels is gemaakt. Dit beschermt niet alleen de kwaliteit en herkomst van het product, maar ook de cultuur en ambacht erachter.
Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met kennisinstituut Wageningen University & Research (WUR) onder leiding van Arjan Dekking. De centrale vraag luidde: ‘Is er een unieke set van ‘Flevolandse’ gisten te karakteriseren die een Flevolandse BOB (Beschermde Oorsprong Benaming) mogelijk maken?’
Daarnaast werd onderzocht hoe verschillende teeltmaatregelen, zoals het gebruik van chemische middelen, spontane versus gecontroleerde vergisting en het al dan niet terugbrengen van druivenpitten in de wijngaard, de samenstelling van de gistpopulatie en daarmee het terroir beïnvloeden.
In oktober 2020 voerde Biotech Microbials de eerste monsterafnames uit en analyseerde deze in het laboratorium. De resultaten van deze analyses leidden tot wetenschappelijk onderbouwing voor een Flevolandse BOB.