Food and the city

Duurzamer eten door diabetes

Anke Brons is promovendus aan de Aeres Hogeschool Almere en verbonden aan de vakgroep Milieubeleid aan de WUR. Ze onderzocht hoe mensen met diabetes type 2 hun voedingspatroon aanpassen en in welke mate dat effecten heeft op duurzaamheid.
Flevo Campus Almere_LR_Elisabeth Lanz Fotografie_25

Onderzoek naar diabetes & duurzaamheid

Anke Brons is promovendus aan de Aeres Hogeschool Almere en verbonden aan de vakgroep Milieubeleid aan de WUR. Ze onderzocht hoe mensen met diabetes type 2 hun voedingspatroon aanpassen en in welke mate dat effecten heeft op duurzaamheid. Daarvoor nam ze interviews af met Almeerders met die diagnose, ging ze mee boodschappen doen en koken en bleef ze eten. Haar bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het vaktijdschrift Environmental Sociology. Brons: ‘Het blijkt dat als mensen hun voedingspatroon aanpassen om gezonder te leven, ze meestal ook duurzamer gaan eten. Dat doen ze niet bewust: ze zijn zelf vooral bezig met hun eigen gezondheid. Maar je ziet dat ze diverser gaan eten en dat nieuwe voedingspatroon bevat minder vlees en zuivel dan ze ervoor gewend waren te eten. Je ziet ook dat mensen simpelweg bewuster met eten omgaan.

“Doordat patiënten voor hun gezondheid in de winkel beter naar ingrediëntenlijsten kijken, zien ze ook waar het product eigenlijk vandaan komt.”

Diabetes type 2 is een zogenaamde ‘welvaartsziekte’: mensen kunnen het krijgen door een ongezonde levensstijl die erop neerkomt dat er overvloedig en ongezond voedsel geconsumeerd wordt in combinatie met een gebrek aan beweging. De laatste jaren is het aantal mensen met diabetes type 2 zowel in Nederland als daarbuiten zo sterk toegenomen dat er sprake is van een wereldwijde gezondheidscrisis.

Tegelijkertijd is er nog een andere crisis die nauw verband houdt met hoe mensen zich voeden: de ecologische crisis. Wat en hoe mensen eten heeft niet alleen grote invloed op henzelf, maar ook op de rest van de wereld. Vlees en zuivel hebben bijvoorbeeld een veel grotere impact op het milieu dan plantaardige alternatieven. Veranderende voedingsgewoonten hebben er in het verleden sterk aan bijgedragen dat er steeds meer land voor landbouw wordt gebruikt, wat heeft geleid tot teruglopende biodiversiteit en klimaatverandering.

Volgens Brons zit echter ook juist in veranderende voedselgewoontes de sleutel, want veranderingen in voedselpatronen vanwege gezondheidsredenen lijken dus ook positief te kunnen werken voor de planeet, ook als de consumenten zelf zich daar niet van bewust zijn. Mensen die zich door hun ziekte nadrukkelijk bewust zijn van het belang van gezond eten, gaan ongemerkt over op zo’n duurzamer dieet: “onbewuste duurzaamheid”.

>> Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het hier.

  • Anke-Brons.png

    Anke Brons

    promoveert aan de Aeres Hogeschool op de vraag: hoe kunnen we alle burgers in de stad betrekken bij gezonder en duurzamer eetgedrag? In haar onderzoek gaat ze met verschillende groepen burgers uit Almere om en aan tafel (soms letterlijk) om meer begrip te krijgen van hun voedselpraktijken en hoe ze denken en doen over duurzaamheid en gezondheid. Vandaag delen we een publicatie in het kader van Brons’ promotie.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website