Food and the city

Verslag

Dit was Flevo Campus Festival

Afgelopen 30 september vond het Flevo Campus Festival plaats. Op verschillende locaties op de Floriade en in Almere centrum bezochten geïnteresseerden, uit Flevoland en daarbuiten, uiteenlopende voorbeelden van vernieuwing in het voedselsysteem.
  •  Leestijd 3 minuten
DSC02988

Vragen over de voedseltoekomst

Wat ligt er in de schappen van de supermarkt van de toekomst? En wat kopen we in de toko van de toekomst? Hoe realiseren we een basisvoorziening voor goed en betaalbaar eten? Hoe dragen schooltuinen bij aan bewustzijn over voedsel bij jonge kinderen? Deze en meer vragen werden gesteld én waar mogelijk beantwoord tijdens Flevo Campus Festival. Het evenement waar bezoekers een vleugje van ‘de voedseltoekomst’ konden zien, proeven en bespreken. 

Ochtend werksessie

De dag begon met een werksessie over De Supermarkt van de Toekomst, een van de kernthema’s van Flevo Campus. Voedselexperts, beleidsmakers, ondernemers, vastgoedprofessionals, stadsplanners- en ontwikkelaars schoven aan om de contouren van de supermarkt van de toekomst te schetsen. Uit eigen onderzoek weten we dat consumenten meer verlangen van supermarkten dan wat ze nu leveren. Om dat te verbeteren neemt Flevo Campus het voortouw. De werksessie bracht belangrijke stakeholders bij elkaar en vormde een eerste stap in het gezamenlijk vormgeven van dit vraagstuk.

De stad als festivalterrein

De middag werd geopend door Flevo Campus directeur Lenno Munnikes. Hierna werden alle bezoekers uitgenodigd om in kleine groepen de zes verschillende ‘festivallocaties’ bezoeken. Onder leiding van Friso van Amerongen en Nadia Zerouali proefden zij bouillon, getrokken van restafval uit de restaurantkeuken, een onderzoek onderdeel van het Low Food Lab. Bij de workshop rondom Flevolandse Voedselinnovaties mocht er ook geproefd worden. De ondernemers van Juiciety en Flevosap lieten hun producten zien en deelden welke duurzame keuzes zij maken voor de doorontwikkeling van hun producten. Bij de tour over Utopia Island, waar de Amsterdam-Almere schooltuinen te vinden zijn, sloten naast de festivalgangers ook andere bezoekers van de Floriade aan. In de sessie rondom Supermarkt en Toko van de toekomst werden deelnemers aan het werk gezet. Projectleider Thera van Heuveln vroeg hen naar hun input voor nieuwe producten voor de ontwikkeling van de Flevo Campus productlijn: FC Lokaal. Ook in ondernemershub The Village, is er niet stilgezeten. Onder leiding van Esther Veen en Lyla Carrillo Quan – van der Kaaden werd er een food map getekend over diversiteit en duurzaamheid in ons voedsellandschap. Tijdens de hele middag stond interactie centraal, waardoor het evenement zowel voor de bezoekers als de projectleiders van grote toegevoegde waarde was.

Sfeerimpressie

Deelnemers konden in de laatste week van de Floriade ontdekken wat er nú al gebeurd rondom het voedselsysteem van de toekomst. De organisatie dankt iedereen voor hun komst en de sprekers en projectleiders voor hun waardevolle bijdragen. Bekijk hieronder een sfeerimpressie van het festival:

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website