• menu

  De bouw van Food Forum is van start

  Naast de Village en de Aeres hogeschool zal Food Forum een belangrijk onderdeel zijn van Flevo Campus. De bouw van het duurzaam gebouwde paviljoen is 18 juni van start gegaan. Zowel voor, tijdens als na de Floriade Expo in 2022 wordt het Food Forum dé ontmoetingsplek waar ondernemers, studenten en onderzoekers samenwerken aan het voedselsysteem van morgen.

  Innovatief en duurzaam

  Het paviljoen is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers en gebaseerd op de principes van Nature Based Building. Dit is ontwerpen geïnspireerd door de natuur waarbij natuurlijke processen nagebootst worden en hernieuwbare materialen gebruikt worden. Food Forum laat zien hoe we in Flevoland leven: ruim vier meter onder zeeniveau. Het gebouw lijkt opgetild te zijn tot zeespiegel-niveau en is geconstrueerd uit modulaire houten elementen. De leemgevel refereert aan de vruchtbare Flevolandse bodem.

  Onthulling van het bouwbord door Jan-Nico Appelman

  Circulair bouwen

  Het paviljoen is een voorbeeld van circulair bouwen. Het is grotendeels gemaakt uit hernieuwbare materialen. De afwerkvloer op de verdieping is van gerecycled beton versterkt met olifantengras (Miscanthus). Dit is veel lichter dan traditioneel beton, geluiddempend en volledig recyclebaar. Food Forum is het tweede gebouw in Nederland waar dit wordt toegepast. De ademende gevel regelt de vochthuishouding op een natuurlijke wijze en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Strukton Worksphere is verantwoordelijk voor de bouw en de engineering.

  De principes van Nature Based Building zijn te zien in het ontwerp door processen in de natuur na te bootsen (zoals natuurlijke zonwering door dakoverstek en groen op en rond het gebouw) en door gebruik van hernieuwbare materialen (biobased).

  Podium voor Flevoland

  ‘Het bouwen van het paviljoen gaat nu echt van start! Ik ben enorm trots dat de ideeën vorm krijgen. Flevoland is straks een fantastisch gebouw rijker’, zegt gedeputeerde Appelman. 

  Samen met Aeres Hogeschool en de Village, een plek voor jonge ondernemers, vormt Food Forum de start van Flevo Campus op het Floriadeterrein. De fysieke plek waar opleidingen, onderzoek, ontwikkelen en ondernemen op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken bij elkaar komen. Voor en na Floriade Expo 2022 is Food Forum de plek waar ondernemers, studenten en onderzoekers elkaar ontmoeten en nieuwe ideeën gaan genereren over het voedselsysteem van de toekomst. Er komt een programmering over verschillende voedselonderwerpen om innovaties aan te jagen. En die kunnen in proeftuinen door heel Flevoland in de praktijk getest worden. Ook anderen kunnen een bijeenkomst organiseren of een werkplek huren in Food Forum.