Food and the city

Publicatie

Culinair erfgoed: wat eten de (klein)kinderen van migranten in Almere?

Mensen ontwikkelen na hun migratie vaak nieuwe eetgewoontes, en beïnvloeden op hun beurt ook hun nieuwe voedselomgeving. Het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken ondervroeg drie generaties migranten in Almere over hun voedselgewoontes.
  •  Leestijd 3 minuten
afbeelding voor rapport Esther

Met zijn 220.000 inwoners is Almere misschien niet de grootste stad van Nederland, maar wel een van de meest multiculturele: maar liefst 46% van de bevolking heeft een migratieachtergrond. Mede daardoor is het voedsellandschap in Almere de afgelopen 20 jaar sterk veranderd.

De voedselroutines van de migranten veranderden ook. Immers, niet alle ingrediënten en producten die ze van thuis kennen zijn verkrijgbaar, ze komen producten tegen die ze niet kennen en ook ongeschreven regels en conventies rondom eetmomenten kunnen nieuw voor hen zijn.

De kinderen van immigranten krijgen van jongs af aan Nederlandse eetgewoontes mee, bijvoorbeeld op school, bij vriendjes en in de media. Achter de voordeur bij hun ouders, bij familieleden of als ze hun land van herkomst bezoeken, bevinden zij zich echter vaak in een andere voedselomgeving. Dit roept de vraag op hoe deze kinderen van immigranten de keukens van hun voorouders, alsmede de Nederlandse keuken, ervaren. Worden recepten van generatie op generatie doorgegeven? Hebben bepaalde producten, gerechten of tradities een speciale betekenis voor hen?

In een eerder rapport ‘Wat schaft de pot in Almere?‘ (Smaal en Veen 2023) verkende het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken in hoeverre de bredere bevolking van Almere gebruik maakt van de multiculturele voedselomgeving. Voor dit onderzoek zijn 18 Almeerders met een (1e, 2e en 3e generatie) migratieachtergrond geïnterviewd.

groenten in kistjes

Het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken interviewde 18 Almeerders met een (eerste, tweede en derde generatie) migratieachtergrond over hoe zij boodschappen doen, wat zij koken en welke betekenis zij hechten aan eten en culturele gebruiken daaromtrent.

Benieuwd naar de resultaten? Je vindt het rapport hier!

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website