Agenda
FC-Café over fusion en voedselidentiteit: het Chinees-Indisch specialiteitenrestaurant

Culinair erfgoed
Het Chinees-Indische specialiteitenrestaurant, door velen in de volksmond ‘de afhaalchinees’ genoemd, is decennialang niet weg te denken uit het Nederlandse voedsellandschap. In bijna ieder dorp was naast een marktplein en een kerk, ook een afhaalrestaurant gevestigd. Toch is de Aziatische gemeenschap vaak onderbelicht en onbekend gebleven, en dat geldt ook voor het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft over wat Chinees eten is.
De laatste vijftien jaar verdwijnen de iconische Chinees-Indische restaurants langzaamaan uit het straatbeeld, waarmee cultureel culinair erfgoed verloren dreigt te gaan. Voor vele kinderen van de eerste generatie Chinese-Nederlanders geldt vaak dat ze niet de behoefte voelen om de horecazaak van hun ouders over te nemen. De tweede generatie die wel bewust voor de horeca kiest, slaat steeds vaker een andere weg in en verruilen het Chinese buurtrestaurant voor een populairdere afhaal: het sushirestaurant. Andere Chinese horecaondernemers verleggen de focus van geld verdienen – waarbij Chinese gerechten worden ‘verhollandst’ – naar de herwaardering van de ‘authentieke’ Chinese keuken.
Tijdens dit programma onderzoeken we aan de hand van een aantal gerechten hoe de Chinese horeca in Nederland aan het veranderen is en welke rol eten speelt als het gaat om identiteit. Dit doen we met Julie Ng – documentairemaakster en kookboekenschrijfster die op zoek is gegaan naar de verhalen uit de Aziatisch-Nederlandse gemeenschap – en Lenno Munnikes, programmadirecteur van Flevo Campus en specialist op het gebied van snel buitenshuis eten in Nederland, in het bijzonder het Chinees-Indische restaurant.
Meer Evenementen
-
Elke dinsdagmiddag: vragenuurtje voor ondernemers
Of je nu net gestart bent, in een groeifase zit of net hebt opgeschaald: af en toe heb je als ondernemer behoefte aan een sparringspartner. Herken je dat? Kom dan naar ons wekelijkse vragenuurtje voor ondernemers in Natural Pavilion!
Natural Pavilion (of online)
Arboretum West
1325 WB ALMEREGratis
-
Elke dinsdagmiddag: vragenuurtje voor ondernemers
Of je nu net gestart bent, in een groeifase zit of net hebt opgeschaald: af en toe heb je als ondernemer behoefte aan een sparringspartner. Herken je dat? Kom dan naar ons wekelijkse vragenuurtje voor ondernemers in Natural Pavilion!
Natural Pavilion (of online)
Arboretum West
1325 WB ALMEREgratis
-
Meld je aan
Thematafel ‘Groei met smaak en structuur’
Tijdens deze interactieve sessie voor startende foodondernemers duik je in strategisch personeelsbeleid als basis voor duurzame groei. We combineren theorie, een inspirerend ondernemersverhaal en gesprekken rond drie thema’s: instroom, behoud en opleiden. Er is ook tijd om kennis te maken met andere voedselondermers uit de regio: alle mogelijkheden om te sparren en samen te werken.
Meld je aanThe Natural Pavilion
Arboretum West
AlmereGratis
-
Food Business Conf.
Op 10 oktober 2025 zijn we zichtbaarder dan ooit. De Food Innovators-editie van de Food Business Conf. is een conferentie voor professionele ondernemers in de food-agrisector. Deze community building conferentie geeft inzichten, vergroot je kennis en expertise, inspireert op gebied van innovaties en brengt je in contact met toonaangevende spelers uit de sector, leveranciers en financiers.
Blijf op de hoogte -
Pitch event Food Pioneers #7
Slotevenement van de zevende editie van ons Food Pioneers Program. Kom kennismaken met de Pioneers en zie hoe zij hun product of onderneming pitchen aan een panel van experts. Hun producten zijn te proeven, dus er valt genoeg te ontdekken!
Meld je aanNatural Pavilion
Arboretum West
Almeregratis
- Privacy Statement
- Alg.voorwaarden
- © Flevocampus 2025