Food and the city

Nieuws

Graan Gesprekken 2: Tasty Tarwe

Graan voedt de wereld. Maar zo belangrijk als granen voor de mens zijn, zo weinig weten de meesten van ons er van af. In de tweede aflevering van de Graan Gesprekken gaan Flevo Campus en Pakhuis de Zwijger op zoek naar lekker graan. Hoe smaakt goed graan eigenlijk?
Broodsoorten en bier zijn graanproducten

In navolging van het succesvolle publieksprogramma over bonen dat Flevo Campus en Pakhuis de Zwijger vorig jaar samenstelden, is er ook dit jaar weer een serie waarin het publiek kennis kan maken met experts. In dit geval over granen. De eerste aflevering van de Graangesprekken vond eerder deze maand plaats (terugkijken kan via de link hiernaast!).

Volgende week donderdag 19 december vindt de tweede bijeenkomst in de serie plaats. Het gaat over eetcultuur, nieuwe gewoonten en vergeten granen met de focus op (bak)tarwe. Graan als basis voor brood, maar ook voor speciaal bier, sojasaus en plantaardige burgers. Hoe smaakt goed graan? Wat doet tarwe voor onze gezondheid? Welke innovaties kunnen we op ons bord verwachten?

Sprekers

Linda van Zonsbeek werkt als kennisspecialist Voeding en Gezondheid bij het Nederlands Bakkerij Centrum. Het NBC deelt kennis over (volkoren)graanproducten binnen een gezonde en duurzame levensstijl. Eerder werkte Linda aan projecten als het Nationaal Schoolontbijt en Brood & Duurzaamheid.

Rogier Scherpbier is eigenaar van Zonnespelt, een biologische en biodynamische graanverwerking gevestigd in Lelystad (FL). Zonnespelt is gespecialiseerd in het pellen van spelt, emmertarwe en eenkorn en kunnen daarnaast een heel scala aan andere granen schonen en scheiden.

René van der Veer en Juliette Broggreve maken sinds 1999 de beste biologische baksels en vegetarische gerechten in De Veldkeuken, een bakkerij restaurant op het landgoed Amelisweerd. De ingrediënten komen zoveel mogelijk van het landgoed en uit de regio van boeren en tuinders die ze kennen. René maalt een deel van de Nederlandse granen zelf in eigen molens.

Anneke Geraards is het creatieve brein en verantwoordelijk voor de taken achter de schermen bij Brouwerij Stijl. Stijl beschikt over een zelfstandige bierbrouwerij in Almere en werd opgericht is 2015. Anneke en Raymond werken zoveel mogelijk met lokale ingrediënten en op een circulaire manier. Met veel unieke en verassende biertjes als resultaat.

Eva Jansen is oprichter van Incubaker, een innovatieburo voor de bakkerijsector. Incubaker helpt bedrijven in de bakkerijketen – zoals boeren, molenaars en bakkers – om hun ondernemingen toekomstproof te maken door middel van innovatie. Ook is Eva mede-oprichter van het Graanschap. Een initiatief dat werkt aan meer transparantie in de keten voor toekomstbestendig graan productie en consumptie.

Bijwonen?

Voor dit programma is het mogelijk om aan te schuiven voor een graandiner om 18:30: een speciale daghap op basis van goede granen van Nederlandse bodem. De maaltijd kost €24,- (inclusief drankje en servicekosten). Reserveer voor het programma via de site van Pakhuis de Zwijger en koop vervolgens via de link in de bevestigingsmail of via deze pagina een ticket voor het diner.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website