• menu

  Verslag Flevo Campus Live

  English version

  Almere is, vanwege de ligging op het scharnierpunt tussen de metropoolregio Amsterdam en het Flevolandse agrarische achterland, een unieke plek om vorm te geven aan vernieuwing van de relatie tussen voedsel en de stad. Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 in gedachte, nam Flevo Campus het initiatief 100 ambitieuze studenten, jonge professionals en experts samen te brengen in het stadhuis van Almere om de eerste ideeën voor de stedelijke Voedselagenda te bedenken. Janno Lanjouw (gastheer van de avond) opende het event door het belang van de brainstorm van de dag te benaderen: “Hoe gaan we mensen in groeiende steden voorzien van eten?”

  Geïnteresseerd in het volledige verslag? Verslag Flevo Campus Live

  En vergeet niet onze Facebookpagina te checken voor alle foto’s.

  Een stad met veel potentieel

  Diverse sprekers werden uitgenodigd op het podium om een beeld te schetsen van het belang van stedelijke voedselvoorziening. René Peeters (wethouder van Almere) legde uit dat Almere een voedselbeleid nodig heeft vanwege haar unieke positie. “Wij geloven dat we een voorbeeld kunnen zijn voor Europa en de wereld in hoe je om moet gaan met voedsellogistiek in de stad.” Joep Houterman (bestuurslid van de Aeres Group) vertelde over de voortgang van de Flevo Campus en de rol van de Aeres Group. “De stad van eten voorzien ligt dicht bij ons hart en onze faculteit. We geloven dat we kennis kunnen stimuleren door samenwerking tussen instellingen en mensen.” Sigrid Wertheim-Heck (lector Voedsel & Gezond Leven op Aeres Hogeschool) introduceerde het publiek met de verschillende perspectieven die gebruikt worden in de discussie over de voedselvoorziening en -beleid. “Waar komt het eten dat we consumeren vandaan en hoe komt het hier terecht? Dit is een interessante complexiteit, gebaseerd op drie invalshoeken: voedsel, stad en burger.”

   

  Zes verschillende perspectieven

  Tijdens zes interactieve brainstorm workshops is het onderwerp van voedselorganisatie bekeken vanuit verschillende perspectieven: stad in het land, land in de stad, stad maakt mens, mens maakt stad, mens als consument en mens als producent. Visuele Notulen heeft aan de hand van illustraties de belangrijkste oplossingen uit iedere groep geschetst. Waarna iedere groep haar beste idee in de vorm van een krantenkop op het podium presenteerde.

  1. Stad in het Land: ‘Burgemeester van Almere eet alleen Flevo Food!’

  Hoe zorgen we dat een stad verbonden is met haar achterlanpd en dat omliggende ondernemingen een groter gedeelte van hun productie direct aan de stad leveren? De groep bracht alle ideeën samen tot één platform voor alle actoren in de voedselketen. De burgemeester van Almere fungeerde als rolmodel in het concept, omdat hij met de meeste actoren verbonden is.

   

  2. Land in de stad: ‘Laat je achtertuin voor wat het is, gebruik je dak’

  Stedelijke voedselproductie projecten worden populair, maar hoe wordt dit gestimuleerd en welke oplossingen zijn er beschikbaar? Het idee dat de groep presenteerde: het dak van je huis te gebruiken voor het verbouwen van groenten en fruit.

   

  3. Stad maakt mens: ‘Gebruik je OV-chipkaart om lokaal eten te kopen’

  Hoe zorgen we ervoor dat steden in de toekomst zo ingericht zijn dat ze bijdragen aan een gezondere samenleving? De deelnemers betrokken het openbaar vervoer in hun oplossing: het plaatsen van verkoopautomaten met lokaal voedsel op treinstations om lokale producten naar de mensen te brengen en gezond voedsel toegankelijker te maken.

   

  4. Mens maakt stad: ‘50% meer gezond eten verkocht in Almere door gratis reclamemogelijkheden voor gezond voedsel’

  We worden constant aangemoedigd om ongezond eten te consumeren door middel van marketinguitingen, een grote oorzaak voor de obesitas epidemie. In deze workshop kwamen deelnemers met de oplossing dat producenten van gezond eten, gratis reclamemogelijkheden krijgen in de stad, wat zorgt voor meer bewustzijn over gezond eten.

   

  5. Mens als consument: ‘Eet de verandering die je wilt zien’

  De wereld brengt ons constant in de verleiding om ongezond eten te consumeren. Hoe kunnen we burgers bewust maken van gezondheidsrisico’s en ze helpen hun eetpatronen te verbeteren? Betere bebording in supermarkten, kinderen leren om te koken en ‘etensverleidingsvrije-zones’ creëren, waren een paar van de ideeën waar de deelnemers mee kwamen om burgers het goede voorbeeld te geven.

   

  6. Mens als producent: ‘50% minder verzekeringskosten in Almere met een ‘persoonlijk voedingsplan’.

  Met een groeiende wereldpopulatie en minder agrarisch land dat beschikbaar is, is het belangrijk om na te denken over innovatieve technieken om mensen te voorzien van voedsel. De deelnemers van deze workshop kwamen met een idee om mensen te betrekken bij het onderwerp voedsel, hen te stimuleren om samen te eten en om Almere een beter inzicht te geven in de consumptiepatronen van haar inwoners.

  ‘Voedselvoorzieners weten niets over gezondheid’

  Canadese voedselbeleid analist en voedselactivist dr. Wayne Roberts, werd uitgenodigd om te reflecteren op de ideeën en zijn visie te geven op stedelijk voedselbeleid. “Mensen die voedsel produceren en verkopen weten niets van gezondheid en mensen die weten van gezondheid weten niets af van voedsel. Dat is waar het beleid in het spel komt. Als we willen denken over een oplossing, moeten we denken over waar we die in de wereld kunnen vinden. Dat is wat we het concept van aangrenzende mogelijkheden noemen. De meeste ideeën die hier vandaag gepresenteerd zijn, passen bij dit concept.”

  Ter afsluiting werd een Almeerse lunch geserveerd in samenwerking met de catering van de Gemeente Almere en de Almeerse Nadia Zerouali, bekend van programma’s als Binnenstebuiten en haar kookboeken.

  Denktank

  Deze verzameling ideeën is slechts de eerste aanzet voor de stedelijke Voedselagenda. Doe mee met de Flevo Campus Denktank en help de ideeën uit te werken en de Voedselagenda vorm te geven. De resultaten van de Denktank worden gepresenteerd tijdens het Grote Stedelijke Voedseldebat, op 7 maart in Almere.