• menu

  Verslag Flevo Campus Live 2018

  Tijdens Flevo Campus Live 2018 kwamen 200 jonge boeren en studenten samen om te brainstormen over de toekomst van ons voedselsysteem. In zes verschillende workshops werden deelnemers uitgedaagd en begeleid door de essayisten van het nieuwe boek De buik van de stad. Na de workshops werd er een preview vertoond van de nieuwe documentaire De smaak van Flevoland door Ahmet Polat en gingen de gesprekken verder tijdens de lunch met heerlijke gerechten van kookboekschrijfster Nadia Zerouali. Kijk op onze Facebookpagina voor het fotoverslag.

  Steeds meer mensen wonen in steeds grotere steden. Groen is daar meestal schaars en de afstand tussen de herkomst en de consumptie van voedsel is er groot. Aspecten van het leefklimaat staan in steden onder druk en gezond eten is minder toegankelijk of vanzelfsprekend. Dit vraagt om een transitie binnen ons huidige voedselsysteem; een verandering in de vraag vanuit de consument, maar ook een sterkere verbinding tussen stad en land omtrent voedsel. Boeren, supermarkten, burgers, maar ook overheid zijn samen verantwoordelijk voor het voedselsysteem van de toekomst. Flevo Campus brengt deze partijen samen om tot concrete visies en plannen te komen.

  Verbinding

  Eline Vedder (dagvoorzitter en melkveehouder) opende de tweede editie van Flevo Campus Live en benadrukte direct hoe lastig het is om te weten wat er bij het boerenleven komt kijken. Zeker als je zelf geen boer bent of nooit op een boerderij komt.

  Ook Aldrik Dijkstra (wethouder Jeugd, Onderwijs, Ouderen en Gezondheid van de gemeente Almere) was aanwezig en blij met de grote opkomst. “Er gebeurt veel in Almere. Met de Flevo Campus en Floriade leggen we verbindingen tussen stad en land, en combineren we stedelijke voedselvoorziening in slimme combinatie met vernieuwingen in de landbouw” Deze dag is voor Dijkstra geslaagd als de aanwezigen elkaar leren kennen, om zo samen te komen tot nieuwe ideeën over voedselvoorziening en landbouw.

  Mix en match

  De deelnemers gingen na de plenaire opening in zes groepen uiteen. Iedere groep behandelde een onderwerp uit de essaybundel De buik van de stad, die later op de dag gepresenteerd werd. Doel van de workshops? Innovatieve ideeën bedenken, ontdekken hoe je elkaar verder kunt helpen en op zoek naar matches. De beste of meest innovatieve ideeën werden in de vorm van een krantenkop gepresenteerd.

  Workshop 1: Almeerse Voedselstromen
  Met Sigrid Wertheim-Heck (Aeres Hogeschool) en Janno Lanjouw (freelance journalist)

  ‘Supermarkt wordt digitaal dienblad van boer’

  Hoe kunnen de voedselstromen in Almere verbeterd worden ten goede van zowel de consument als de boer? Bij de workshop over Almeerse Voedselstromen bedacht de groep de supermarkt als digitaal dienblad van de boer. Florine en Amber lichtten de kop toe: “In een voedselketen zijn verschillende machtsverhoudingen, waarbij veel macht bij supermarkten ligt. Dit willen we veranderen en de lokale boer meer macht en een grotere rol geven”, aldus Florine. De boer moet dus meer zeggenschap krijgen over wat er in de schappen ligt, in plaats van andersom.

   

  Workshop 2: De Nederlandse Keuken: 80/20
  Met Bas Cloo (Dutch Cuisine) en Regien Nelis (provincie Flevoland)

  ‘Nederlanders eten meer van Nederlandse bodem door supermarktwet’

  De centrale vraag van deze workshop was hoe in de Nederlandse keuken een verplaatsing kan vinden naar meer groente en minder vlees. Oftewel een keuken waar 80% van het voedsel op je bord groente is en 20% vlees/vis. Duo Charlotte en Klaas-Jan waren het samen eens over de inhoud van de krantenkop: supermarkten hebben te veel macht. “Misschien moet er regelgeving over inkoopbeleid komen, waar 60% van de producten van Nederlandse bodem komt en 40% buitenlands is. Daarnaast vinden wij dat supermarktmedewerkers meer kennis moeten hebben van de producten uit hun winkel, zoals de herkomst en totstandkoming.”

   

  Workshop 3: Kringlooplandbouw en de stad
  Met Frank Verhoeven (Boerenverstand) en Joszi Smeets (Food Hub)

  ‘Netflix lanceert Foodflix: voedsel op de blockchain on demand voor boer én consument’

  Een van de workshops adresseerde de koppeling tussen kringlooplandbouw en de stad. Duo Lotte en Gerrit presenteerden de ambitieuze krantenkop in het stadhuis. ‘Beeld je in: je komt thuis na je werk en vraagt aan je koelkast wat je vanavond eet. Foodflix selecteert alle keuzes die bij lokale voedselverbouwers beschikbaar zijn. Je kiest zelfs de koe waar jij je litertje melk van wilt.’ Een inventief idee gebaseerd op een blockchain technologie, waarmee je met slechts een aantal klikken op je koelkast de lekkerste producten thuisbezorgd worden.

   

  Workshop 4: De uitdaging van de jonge boer
  Met Ron Methorst (Aeres Hogeschool), Yvonne Faber (Food Hub) en Simone Eijsink (gemeente Almere)

  ‘Boerenmarktplaats: Inkomsten uit een waardevolle omgeving’

  De vierde groep kwam met het idee van een boerenmarktplaats. Een boer biedt een stuk land aan, dat wordt gehuurd of gekocht door een consument met een plan dat hij vervolgens op dat stuk land kan uitvoeren. Deze wisselwerking betekent inkomsten voor zowel de boer als consument, waar beiden ook meer met elkaar in contact komen dan voorheen. “Wij zagen beiden het idee erg goed voor ons en werden meteen enthousiast! Vandaar dat wij het mochten presenteren”, aldus Joris, die samen met Kester op het podium mocht verschijnen.

   

  Workshop 5: Agroparken in Nederland
  Met Peter Smeets (Wageningen UR) en Maarten Kuiper (Slow Food)

  ‘Samenwerking in regionale agroparken is de oplossing voor het mestprobleem in Nederland’

  Ook in de workshop over Agroparken in Nederland werd hevig gediscussieerd. Wat is een agropark? Wat zijn de mogelijkheden en waar denken de deelnemers van de workshop tegenaan te lopen? De winnende krantenkop werd namens de groep gepresenteerd door Robert en Kim. Omdat Nederland een klein land is werd gedacht aan regionale agroparken. “Veel kleine boerderijen uit de omgeving kunnen waarde toevoegen aan een agropark, iets wat nog niet iedereen voor zich ziet.”

   

  Workshop 6: Tovenaars & Profeten
  Met Hidde Boersma (freelance journalist) en Joris Lohman (Food Hub)

  ‘Nieuwe verdienmodellen voor boeren: collectief en de vervuiler betaalt’

  De laatste workshop ging vooral in op de boer en de technologieën die tegenwoordig en in de toekomst beschikbaar komen. De groep creëerde een woordspin om duidelijk te krijgen wat voor ontwikkelingen er allemaal spelen en wat de boer daarvan allemaal wil. Aan duo Ramon en Anne de eer om de winnende krantenkop te presenteren in het stadhuis. Anne: “Mijn partner wilde graag het collectief benadrukken in de kop. En ik graag de vervuiler. Een mooie match.” Een enkele boer kan niet concurreren met supermarkten. Daarom moet men corporaties opzetten. “Laat de boer de supermarkt kraken”, aldus Ramon.

  Vers van de pers

  “Flevo Campus is ontstaan omdat we concepten zoals de Groene Stad en de Gezonde Metropool willen laten landen in de regio. En vervolgens omzetten in concrete initiatieven van ondernemers en onderzoekers”, vertelde gedeputeerde Jan-Nico Appelman. Hij ontving het eerste exemplaar van essaybundel De buik van de stad van Joris Lohman, samensteller van de bundel. Appelman: “Wij, met onze kennispartners, zijn van harte bereid om goede ideeën verder te helpen. Ik hoop dat deze bundel een inspiratiebron vormt.”

  De smaak van Flevoland

  Dat Flevo Campus niet stil zit en zich naast dit event inzet voor een voedseltransitie bleek ook uit de preview van de documentaire De smaak van Flevoland. Ahmet Polat maakte de documentaire tijdens de Flevo Campus Summer School, een 4-daags programma waarin 20 deelnemers aan de hand van colleges leerden over smaak vs. proeven, het ontstaan van Flevoland, schimmelculturen en veel meer. Volgens Polat is voedseltransitie een thema waar niemand omheen kan. “Ons doel is om met dit verhaal nog meer mensen te stimuleren om het over dit belangrijke thema te hebben. Als ik kijk naar de media dan zoekt men vaak naar het extreme en conflicten, maar daar hebben we niks aan. Ik kom zelf van het platteland en denk dat daar veel verhalen liggen waar we naar moeten luisteren en waar we van kunnen leren.”

  Nadia Zerouali, kookboekenschrijver, tv-presentator en inwoner van Almere, voelde ook duidelijk verwantschap met het thema. “Ik was totaal niet verbonden met de plek waar ik al jaren woon. Waar ik achter ben gekomen door de Summer School is dat ik de basis van Flevoland niet ken. Dat heeft veel aangewakkerd; Flevoland bestaat voor een groot deel uit biculturele mensen. Het waren de Zeeuwse en de Friese boeren die van hun plek weg moesten, of wilden, om ergens anders nieuwe grond te ontginnen. Dat hebben ze gedaan, en dat resulteerde in onze voedselschuur. Dat vond ik een eye-opener.”

  Onder het genot van een geweldige lunch met prachtige Flevoproducten en een touch van Nadia’s Palestijnse en Libanese smaakmakers kregen deelnemers nog eens de kans om contactgegevens met elkaar uit te wisselen en eerdere gesprekken voort te zetten.

  Doe mee aan de Flevo Campus Denktank

  Alle resultaten van deze dag vormen een perfect startpunt voor de Flevo Campus Denktank die begin 2019 van start gaat. In deze Denktank gaat een team van jonge voedselenthousiastelingen aan de slag om te komen tot een concrete actie-agenda. Jij kunt meedoen aan dit meerdaagse programma. Houd de website in de gaten voor meer informatie!