• menu

  Uniek stadslandbouw experiment Oosterwold krijgt vorm

  De wens om stad en landbouw te laten versmelten is niet persé iets 'van deze tijd'. Maar in de praktijk blijkt het lastig om landbouw volledig te integreren in stadsplanning. Hoe komen die planningsprocessen over de jaren tot stand? Oosterwold, het nieuwe stedelijke gebied bij Almere, leent zich als perfecte case study om dit te onderzoeken.

  Jan Eelco Jansma promoveert aan de Aeres Hogeschool en Wageningen University and Research op de ontwikkeling van stadslandbouw in Oosterwold. Hij onderzoekt hoe stadslandbouw in de planning van Oosterwold is vastgelegd, wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk van de bewoners, en welke lessen we hieruit kunnen trekken voor andere steden.

  Onderzoek naar stadslandbouw in Oosterwold

  Jan Eelco Jansma verdiepte zich in de positie van landbouw in de stedelijke planning van Almere, en specifiek in de casus Oosterwold. Hij onderzocht hoe de positie van landbouw in de planningspraktijk van Almere over een periode van 55 jaar verschoof, bijna verdween en in Oosterwold weer helemaal terug kwam. Dit groene, agrarische gebied tussen Almere en Zeewolde transformeert naar een hybride tussen stad en platteland. Stadslandbouw heeft in Oosterwold een centrale positie in de planning gekregen. Zijn onderzoek laat zien dat in integratie van landbouw in de planningspraktijk mogelijk is maar dat het interdisciplinair en onconventioneel denken vraagt maar ook leiderschap om het tot stand te brengen. Zijn bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Landscape and Urban Planning.

  Oosterwold is een uniek experiment in stedelijke planning; hier komen stad en platteland samen in een bijzondere mix.

   

  >> Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het hier.