• menu

  Lopende onderzoeken

  Flevo Campus stelt onderzoekscapaciteit beschikbaar voor Flevolandse voedselondernemers om onderzoeksvragen te beantwoorden. Ondernemers kunnen de kennisvouchers ontvangen voor het beantwoorden van hun specifieke kennisvragen. Met behulp van de vouchers uit 2019 en 2020 zijn de volgende onderzoeken opgezet.

  Stichting Weerwoud 

  Stichting Weerwoud is opgericht door architect en Agroforestry expert Xavier San Giorgi. De stichting realiseert samen met een team van lokale partijen een Agroforestry project op het Floriade terrein. Het Agroforestry project is een Living Lab waar onderzoek, onderwijs en ondernemen wordt bevorderd in relatie tot de duurzaamheidslag die nodig is in onze voedselvoorziening. Verder draagt Wageningen University and Research bij met kennis en onderzoek om het systeem te kunnen onderbouwen en toetsen. Zo kijken zij bijvoorbeeld naar de vraag; Wat zijn de effecten van het Agroforestry project op ecologie en economie?

  Onze Volkstuinen 

  Onze Volkstuinen doet onderzoek naar het verlengen van de houdbaarheid van de door hen geteelde sopropo. Sopropo, ook wel bitter gourd genoemd, is een exotisch gewas dat vooral veel in Zuidoost-Azië wordt geteeld en gegeten. Het is een wat bittere, maar zeer voedzame en gezonde groente, die ook in de Surinaamse keuken veel wordt gebruikt. Van ongeveer mei tot oktober kan ze geteeld worden in een onverwarmde kas in Nederland. Maar er is het hele jaar vraag naar deze groente. Vooral nu de Europese Unie een invoerverbod handhaaft op verse producten uit Suriname wordt de vraag naar sopropo alleen maar relevanter. Om ervoor te zorgen dat sopropo het jaar rond beschikbaar is op de Nederlandse markt, wordt er op dit moment onderzoek gedaan door fermentatie-expert Peter van Berckel naar een nieuwe wijze van inmaken. Deze wordt nu op grotere schaal uitgetest door Kroon in Bergen op Zoom.

  Daarnaast is er een kort marktonderzoek gedaan door Femke Mosch om de sopropo onder de aandacht te krijgen bij de retail in Almere. Hiervoor zijn verschillende gesprekken gevoerd met Bun Supermarkten die meerdere Albert Heijns in zowel Amsterdam als Almere beheert. In deze steden bevindt zich een relatief hoog percentage van de bevolking met een Surinaamse achtergrond. Hier zou zowel de verse als de ingemaakte sopropo goed verkocht kunnen worden.

  Vrienden van Gambrinus 

  Vrienden van Gambrinus hebben onder leiding van Arjan Dekking, van Wageningen University & Research, een onderzoek gedaan naar het verlagen van de kostprijs van de mout. Dit onderzoek is een vervolg op een eerder Flevo Campus onderzoek naar het opzetten van een korte keten rondom brouwgerst. Dit onderzoek heeft zich heeft vertaald in Flevomout en was een succesvol project. Echter was de kostprijs van de Flevomout te hoog. Daarom is er daaropvolgend nog een onderzoek gedaan naar de verlaging van de kostprijs van de Flevomout.

  Aquacultuur

  Aquacultuur is een groter project van drie bedrijven: Tromp Aquafarming, Algaspring en Aquagrow. Het project wordt ondersteund door Aeres hogeschool Dronten. Het onderzoek gaat over de combinatie van zilte viskweek met zilte groenten- en kruidenteelt. Deze combinatie biedt kansen voor een nieuwe, duurzame businesscase in Flevoland. In dit onderzoek wordt uitgezocht welke groenten en kruiden hogere zoutgehaltes kunnen verdragen en of algen een rol kunnen spelen in hetzelfde systeem.

  Wijngaarden Flevoland

  Wijngaarden Flevoland is een onderzoek dat zijn aanvang vond rond september 2020. Dit is een groot onderzoek dat is opgezet in samenwerking met vijf wijngaarden uit Flevoland en kennisinstituut Wageningen University & Research, onder leiding van Arjan Dekking. De hoofdvraag: is er een unieke set van “Flevolandse” gisten te karakteriseren die een Flevolandse BOB (Beschermde Oorsprong Benaming) mogelijk maken? Met de daaropvolgende vraag: wat voor invloed hebben teeltmaatregelen (inzet chemie, spontane versus gecontroleerde vergisting, druivenpitten wel/niet terugbrengen in de wijngaard) op de samenstelling van de gistpopulatie en dus terroir?

  De Lelystadse Boer 

  De Lelystadse Boer betreft een onderzoeksvraag van 70 boeren in een straal van 2,5 km rondom Lelystad Airport. Samen leveren de boeren een breed scala van lokale producten aan consumenten. Het doel is om meer B2B (business to business) te gaan leveren. Lelystad Airport zou een grote eerste klant zijn. Evenals verschillende foodservice bedrijven. De vraag die zij willen laten onderzoeken gaat over de logistiek. De aanname van de boeren is namelijk dat B2B afzet zal groeien en dat het logistieke model hier op aan zal moeten sluiten. Hoe kunnen ze dit model efficiënt laten meegroeien?

  Wil jij met jouw onderzoek aanspraak maken op een voucher? Klik dan hier voor meer informatie.