• menu

    Livestream | Flevo Campus Meet-Updag 2021

    Zet het in je agenda: de Flevo Campus Meet-Updag! Op 14 april zenden we een livestream uit waarin we met verschillende experts aandacht besteden aan belangrijke voedselonderzoeken en -ontwikkelingen. Er staat voor deze Meet-Updag een vijftal onderwerpen op de rol.

    Flevo Campus Meet-Updag 2021

    Voor het tweede jaar op rij organiseren we een digitale Meet-Updag waarop voedselexperts samenkomen om de belangrijke voedselonderzoeken en -ontwikkelingen te bespreken. Bekijk hieronder de livestream van 14 april 2021 van 10:00-15:45: 

    Praat mee of stel je vraag in de zoom

    Wat zijn Flevo Campus Meet-Ups?

    Flevo Campus ontwerpt het stedelijk voedselsysteem van de toekomst. We faciliteren onderzoek en organiseren digitale en fysieke bijeenkomsten (‘meet-ups’ dus) waar voedselexperts uit binnen- en buitenland bij elkaar komen om onderzoeken en ontwikkelingen te bespreken. Dit doen we het hele jaar door, en één dag per jaar komen we samen voor een digitale Meet-Up ‘marathon’: De Meet-Updag. Op deze dag komt een vijftal onderwerpen aan bod en spreken we verschillende experts (van boeren tot onderzoekers tot beleidsmakers). Kijkers kunnen digitaal vragen stellen aan deze voedselexperts.

    Het programma

    Op 14 april bespreken we de meest recente onderzoeken gefaciliteerd door Flevo Campus. In toegankelijke sessies van minder dan een uur komen we tot de kern van de volgende onderwerpen:

    10:00-10:30 uur: Wat is Flevo Campus?

    Wat doet Flevo Campus? Wat staat er allemaal op de rol in 2021? Wat zijn typische voorbeelden van Flevo Campus-onderzoek? Lenno Munnikes, Programmadirecteur van Flevo Campus legt het allemaal uit.

    🍷 11:00-11:30 uur: Wijnbouw in Flevoland 

    Silvia Anthonj verbouwd druiven op zeven meter onder zeeniveau op haar kleine wijngaard. De bodem in Nederlands jongste provincie staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Nu schijnen er ook hele specifieke gisten te leven. Wat doet dat met smaak? Onderzoeker Sijmen Schoustra van Wageningen University & Research gaat dit het komende jaar onderzoeken. Zou het bestaan van deze gisten in combinatie met de unieke bodem een zogenaamde BOB – een ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ – kunnen opleveren? Met andere woorden, kan Flevolandse wijn (en mogelijk ook andere producten) een geografische bescherming krijgen? Chablis van de polder?
     
     
    🐟 12:00-12:30 uur: ‘Natte’ teelt

    Kan je viskweek combineren met de teelt met zilte groenten en kruiden? Voor dit onderzoek, onder leiding van Ayella Spaapen (Aeres Hogeschool) wordt uitgezocht welke groenten en kruiden diverse zoutgehaltes kunnen verdragen en of algen mogelijk een rol kunnen spelen in hetzelfde systeem. Edwin Tromp van Tromp Aquafarming neemt samen met twee andere Flevolandse bedrijven, Algaspring en Aquagrow, deel aan dit onderzoek. 

    Lees ons interview met Ayella Spaapen, onderzoeker >> 

    🥒 14:00-14:30 uur: Sopropo onder glas

    Horizon Flevoland doet onderzoek naar het verlengen van de houdbaarheid van sopropo die wordt geteeld in het kader van het Green Health Solutions-project. Projectleider Karin Senf praat ons bij over het onderzoek. De sopropo (ook wel bittergourd genoemd) wordt in door het Almeerse bedrijf Onze volkstuin in onverwarmde kassen geteeld – daardoor is de sopropo niet het gehele jaar beschikbaar. Chef en kookboekenschrijfster Judith Cyrus is daarom gevraagd om op zoek te gaan naar manieren om de houdbaarheid te verlengen. Judith groeide op met sopropo en ontwikkeld een aantal recepturen die eer doen aan de Surinaamse cultuur. Naast Karin en Judith en schuift ook antropoloog én programmadirecteur van Flevo Campus, Lenno Munnikes aan.
     
     
    15:00-15:30 uur: Flevo Campus Think Tank 2021

    The participants of the Flevo Campus Think Tank, consisting of young food professionals and -students, will present their ‘food paragraph’, as input for the Dutch government as advice for food policies after the elections in March 2021. Hans Rutten of the Dutch Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality will be (digitally) present to receive the first copy.

    Voertaal: English

    Aanmelden

    Wie zich aanmeldt via dit formulier, blijft op de hoogte van alle programma-updates. Je ontvangt achtergrondinformatie bij de meet-ups (interviews, onderzoeken) én je krijgt kort van tevoren een handige meekijklink in je mail. Voor de organisatie is het prettig om te weten wie er meekijken. Fijn dus als je je hier aanmeldt >>

    Een terugblik naar vorig jaar

    Op dinsdag 23 juni gebeurde er iets unieks in de geschiedenis van Flevo Campus: er werden vijf Meet-Ups achter elkaar georganiseerd, op één dag, op één plek (Pakhuis de Zwijger in Amsterdam), via livestreams de hele dag te volgen.  We bespraken het toekomstperspectief voor bioboeren in Flevoland, de meest recente ontwikkelingen in de korte keten en stedelijk voedselbeleid in internationale context. Met onder andere: Michael Wilde (Bionext), Sigrid Wertheim-Heck (Aeres), Jan eelco Jansma (WUR), Tjeerd de Groot (D66), Carla Dik Faber (CU) en vele anderen.

    Je kunt alle Meet-Ups hier terugkijken