• menu

  Save the date: Meet-up dag 2021

  Zet het alvast in je agenda: de Flevo Campus Meet-up dag! Op 14 april zenden we een livestream uit waarin we met verschillende experts aandacht besteden aan belangrijke voedselonderzoeken en -ontwikkelingen. Er staat voor deze Meet-up dag een vijftal onderwerpen op de rol.

  Flevo Campus Meet-Up dag 2021

  Voor het tweede jaar op rij organiseren we een digitale Meet-up dag waarop voedselexperts samenkomen om de belangrijke voedselonderzoeken en -ontwikkelingen te bespreken. De eerstvolgende Meet-up dag staat gepland op woensdag 14 april.

  Wat zijn Flevo Campus Meet-ups?

  Flevo Campus ontwerpt het stedelijk voedselsysteem van de toekomst. We faciliteren onderzoek en organiseren digitale en fysieke bijeenkomsten (‘meet-ups’ dus) waar voedselexperts uit binnen- en buitenland bij elkaar komen om onderzoeken en ontwikkelingen te bespreken. Dit doen we het hele jaar door, en één dag per jaar komen we samen voor een digitale Meet-up ‘marathon’: De Meet-Up dag. Op deze dag komt een vijftal onderwerpen aan bod en spreken we verschillende experts (van boeren tot onderzoekers tot beleidsmakers). Kijkers kunnen digitaal vragen stellen aan deze voedselexperts.

  Onderwerpen

  Op 14 april bespreken we de meest recente onderzoeken gefaciliteerd door Flevo Campus. In toegankelijke sessies van minder dan een uur komen we tot de kern van de volgende onderwerpen:

  • Wijnteelt in Flevoland: de bodem in Nederlands jongste provincie staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Maar is ze ook een zogenaamde BOB – een ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ – waardig? Met andere woorden, kan Flevolandse wijn (en mogelijk ook andere producten) een geografische bescherming krijgen? De Chablis van de polder..?
  • Korte ketens in Oosterwold: de Almeerse wijk Oosterwold is uniek in Nederland. Bewoners genieten er grote vrijheid, maar zijn ook verplicht om een substantieel deel van hun woonkavels in te richten voor voedselproductie. Het model voor de stad van de toekomst? Misschien. Maar er blijven veel vragen staan. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je al die mooie, lokaal geteelde producten ook goed vermarkt?
  • Hoe maak je sopropo houdbaarder? Sopropo is een exotisch gewas wat vooral veel gebruikt wordt in de Surinaamse keuken. Het kan van ongeveer van mei tot oktober geteeld worden in een onverwarmde kas. Maar er is meer vraag die door een importverbod voor Suriname steeds relevanter wordt. Fermentatie-expert Peter van Berckel test een oplossing bij een grote verwerker. Daarnaast wordt er door kookboekenschrijver Judith Cyrus gekeken naar recepturen. 
  • ‘Natte’ teelt: Drie bedrijven Flevolandse bedrijven, Tromp Aquafarming, Algaspring en Aquagrow onderzochten de vraag of je viskweek kunt combineren met de teelt met zilte groenten en kruiden? Deze combinatie biedt kansen voor een nieuwe, duurzame businesscase in Flevoland. Voor dit onderzoek werd uitgezocht welke groenten en kruiden diverse zoutgehaltes kunnen verdragen en of algen mogelijk een rol kunnen spelen in hetzelfde systeem. 

  Let op: deze lijst is voorlopig onder voorbehoud. De komende weken zal een definitief programma worden samengesteld. Houd daarom deze website in de gaten voor updates en verdere inhoudelijke verdieping bij de genoemde thema’s.

  [Meet Up 23 juni 2020: Stedelijk voedselbeleid in internationale context met Sigrid Wertheim-Heck en Lenny Vulperhorst] 

  Een terugblik naar vorig jaar..

  Op dinsdag 23 juni gebeurde er iets unieks in de geschiedenis van Flevo Campus: er werden vijf Meet-ups achter elkaar georganiseerd, op één dag, op één plek (Pakhuis de Zwijger in Amsterdam), via livestreams de hele dag te volgen.  We bespraken het toekomstperspectief voor bioboeren in Flevoland, de meest recente ontwikkelingen in de korte keten en stedelijk voedselbeleid in internationale context. Met onder andere: Michael Wilde (Bionext), Sigrid Wertheim-Heck (Aeres), Jan eelco Jansma (WUR), Tjeerd de Groot (D66), Carla Dik Faber (CU) en vele anderen.

  Je kunt alle Meet-ups hier terugkijken