• menu

  Interview: Jan Eelco Jansma

  Jan Eelco Jansma, onderzoeker en promotie kandidaat bij AMS-institute en Aeres Hogeschool Almere

  Hoe ben je verbonden aan de Flevo Campus?
  Ik ben op meerdere wijzen verbonden aan Flevo Campus. Allereerst als programma ontwikkelaar vanuit AMS instituut, een van de partners van Flevo Campus. Samen met de andere drie partners in Flevo Campus zetten we een mooi programma neer. Mijn rol is om wetenschappers en hun onderzoek aan Almere te verbinden. Een voorbeeld is de pilot van het onderzoeksproject Helende tuinen dat we in 2017 samen met partijen in Almere uitvoerden. Helende tuinen verkent of tuinieren kan bijdragen aan een beter herstel van ex-kanker patiƫnten. Een ander voorbeeld is het onderzoek Eetbare stad. Wageningse wetenschappers inventariseren dit jaar wat er al aan eetbaars groeit en leeft in de publieke ruimte van Almere. Daarnaast doe ik voor een dag in de week promotieonderzoek aan de Aeres Hogeschool Almere. Hier verdiep ik mij in de ontwikkeling van stadslandbouw in Oosterwold: hoe is het in de planning vastgelegd, wat betekent dit voor de dagelijkse praktijk van de bewoners en welke lessen kunnen we trekken uit Oosterwold voor andere steden?

  Wat denk jij dat de meest opzienbarende verandering zal zijn binnen jouw werkveld over 10 jaar?
  Dat voedsel (-productie) een natuurlijk onderdeel is geworden van stedelijke planning en ruimtelijke ordening, mede met dank aan de experimenten die nu plaatsvinden in Almere.

  Almere is de thuisbasis van Flevo Campus. Wat is je favoriete plek in Almere en waarom?
  Een open deur, Oosterwold natuurlijk. Een uniek experiment in stedelijke planning; hier komen stad en platteland samen in een bijzondere mix.  Impressie van Oosterwold door Achrchitectenbureau karres+brands