• menu

  Flevo Campus Summer School dag 4: Nieuwe Voedselsystemen

  Wat is de smaak van Flevoland? Het lijkt een vreemde vraag, want hoe kun je bepalen waar een hele provincie naar smaakt? Toch is ‘de smaak van Flevoland’ al twee jaar lang de gedachte achter veel van het onderzoek van de Flevo Campus, en ook van de jaarlijkse Flevo Campus Summer School. Ga je mee op onderzoek uit? Op dit blog delen we de belangrijkste lessen van de Flevo Campus Summer School, laten we je kennismaken met de deelnemers en de sprekers, en geven we alle geïnteresseerde lezers toegang tot een groot deel van de inhoud van de Summer School. Lees, luister, kijk, proef, eet en beleef mee!

  Sitopia op het Floriadeterrein

  Op dag vier van de Flevo Campus Summer School fietsen onze deelnemers naar het terrein waar in 2020 de Floriade verrijst. Daar spreken ze met Carolyn Steel, je weet wel, van wereldwijde bestseller De hongerige stad. Steel beschrijft hierin hoe voedsel vroeger een prominente plek in de stad innam (denk maar aan de Kalverstraat of de Veemarkt): stedelingen waren daadwerkelijk afhankelijk van de productie van het ommeland. Nu komt er van die productie dichtbij huis maar weinig daadwerkelijk op onze stedelijke bordjes terecht, en daarom heeft Carolyn Steel een nieuw idee voor ogen: Sitopia. (Heb je deze verplichte kost niet in de kast staan? Maak dan kennis met Steel aan de hand van een essay waarin ze uitlegt hoezeer stedelingen zijn ‘ontkoppeld’ van voedselproductie: ‘De redenen dat we voedsel verspillen, komen allemaal op één ding neer: onze ontkoppelde voedselcultuur. We leven in een waas van onwetendheid als het om voedsel gaat’ (uit 2011 maar nog steeds razend actueel!)).

  Carolyn Steel.

  Oosterwold

  Een stukje van dat Sitopia werd, of wordt nog, bereikt in Oosterwold (voor een snelcursus check deze gelikte commercial): een nieuwe woonwijk in Almere waar je als bewoner zowel producent als consument bent. Hier jaagt iedere bewoner zijn eigen droom na en bouwt ieder z’n eigen paradijs. Gaat dat wel goed?

  Koken en eten als een pionier

  Je wist het misschien nog niet, maar terwijl Heel Holland Bakt is heel Flevoland in de ban van een ander soort challenge: eten als een pionier! Dat betekent: een gerecht dat voor 80% lokaal is, 80% plantaardig, met champignons en edamame van Flevolandse bodem… Nog best wel ingewikkeld. Eva Flantua komt de deelnemers op deze vierde dag laten zien wat er binnen deze strenge restricties allemaal mogelijk is. Denk jij dat je dat beter kan? Doe dan mee aan de challenge (alleen voor Flevolanders).

  Volg de Summer School ook via Instagram. Zelf aan den lijve ondervinden hoe Flevoland smaakt? Kom zaterdag 31 augustus naar het gratis festijn ‘Vier de smaak van Flevoland!’