• menu

  Flevo Campus Summer School dag 3: Nieuw Land

  Wat is de smaak van Flevoland? Het lijkt een vreemde vraag, want hoe kun je bepalen waar een hele provincie naar smaakt? Toch is ‘de smaak van Flevoland’ al twee jaar lang de gedachte achter veel van het onderzoek van de Flevo Campus, en ook van de jaarlijkse Flevo Campus Summer School. Ga je mee op onderzoek uit? Op dit blog delen we de belangrijkste lessen van de Flevo Campus Summer School, laten we je kennismaken met de deelnemers en de sprekers, en geven we alle geïnteresseerde lezers toegang tot een groot deel van de inhoud van de Summer School. Lees, luister, kijk, proef, eet en beleef mee!

  Vandaag staan de deelnemers stil bij het Nieuwe Land dat Flevoland is. Wat ooit zee was, is door mensen omgevormd tot een van de meest vruchtbare landbouwgebieden op aarde. Noeste arbeid, een miljoenenproject – en geslaagd! De Flevopolder bestaat, en levert voedsel voor de hele wereld. De boeren die momenteel het land bewerken, zijn de (kinderen van de) pioniers die zo zorgvuldig werden geselecteerd.

  Nooit meer honger

  Over die selectie horen we vandaag alles van Eva Vriend, historicus, journalist en zelf dochter van een polderpionier. Zij schreef Het nieuwe land, waarin de bijzondere geschiedenis van Flevoland wordt verteld. ‘Nooit meer honger,’ was het credo na de Tweede Wereldoorlog – reden genoeg om alleen de ‘beste’ boeren naar de polder te laten emigreren. ‘Alles in Flevoland is van tevoren bedacht. Geen slootje is spontaan gegraven,’ aldus Eva Vriend. ‘Tot op de laatste centimeter is de inrichting uitgetekend, letterlijk met een liniaal. De grootte van de kavels, de afstanden tussen de boerderijen, de omvang van de dorpspleinen, ze zijn allemaal weloverwogen. En op dezelfde manier zijn ook de bewoners, zoals mijn grootouders van beide kanten, langs de meetlat gelegd.’ Zij kan prachtig vertellen over de selectie van de polderpioniers, en waarom die geschiedenis voor sommigen nog steeds een trauma is. Een goeie tweede voor jullie als meelezers is deze aflevering van Andere Tijden over de Superboeren die naar de polder mochten. (Psst, wil je meer? Bijvoorbeeld een exemplaar van Het nieuwe land winnen? Dat kan! Check onze Instagram.)

  Eva Vriend, auteur van ‘Het nieuwe land’

  Grenzen aan de groei

  Toen de polder er eenmaal was, met ongelofelijk vruchtbare grond, konden de boeren aan de slag. En dat hebben we geweten. In Flevoland wordt enorm veel geproduceerd en geëxporteerd. Nederlandse uien vinden ze over de hele wereld het lekkerst, en het pootgoed uit de polder gaat overal heen. Het dilemma tussen produceren op wereldschaal en ‘lokaal eten’ wordt dan ook nergens beter zichtbaar dan in de polder. Want zijn de grenzen van de polder inmiddels niet bereikt, putten we de grond niet teveel uit en moeten we inmiddels niet erkennen dat er grenzen zijn aan de draagkracht – óók op dit wonderlijke stuk nieuw land? Wouter van Dieren – van de Club van Rome en het rapport Grenzen aan de groei dat ons duurzaamheidsdenken zo bepaalde – vertelt de deelnemers vandaag voor welke uitdaging de wereld staat. Die boodschap verkondigt hij al meer dan dertig jaar; we snorden bijvoorbeeld dit marathon-interview van meer dan twintig jaar geleden op. Een soort podcast avant la lettre.

  Drie generaties pioniers

  En natuurlijk ontmoeten de Summer School-deelnemers vandaag ook een aantal pioniers in levenden lijve. Bijvoorbeeld Niels Vermeulen, de kleinzoon van een pionierende akkerbouwer die halverwege de jaren ’50 naar Flevoland mocht. Hij weet dus alles van het telen van uien en wortelen op de Zuiderzeeklei. Vorig jaar ging de groep op bezoek bij pluimveehouder Johan Leenders – tweede generatie polderpionier, voor wie ‘smaak’ een stukje belangrijker is dan voor de gemiddelde kippenboer:

   

  En de dag is niet compleet zonder bezoek aan Landgoed Roggebotstaete, waar Lennard Duijvestijn de scepter zwaait. Hij legt de Zuiderzeewet – waarmee honderd jaar geleden de drooglegging van de Zuiderzee begon – hieronder nog eens aan je uit:

  Vandaag 100 jaar geleden werd de Zuiderzeewet getekend. Tijd voor een geschiedenisles!

  Geplaatst door Lennard Duijvestijn op Donderdag 14 juni 2018

  Volg de Summer School ook via Instagram. Zelf aan den lijve ondervinden hoe Flevoland smaakt? Kom zaterdag 31 augustus naar het gratis festijn ‘Vier de smaak van Flevoland!