• menu

  Flevo Campus Summer School dag 2: Nieuwe Stad

  Wat is de smaak van Flevoland? Het lijkt een vreemde vraag, want hoe kun je bepalen waar een hele provincie naar smaakt? Toch is ‘de smaak van Flevoland’ al twee jaar lang de gedachte achter veel van het onderzoek van de Flevo Campus, en ook van de jaarlijkse Flevo Campus Summer School. Ga je mee op onderzoek uit? Op dit blog delen we de belangrijkste lessen van de Flevo Campus Summer School, laten we je kennismaken met de deelnemers en de sprekers, en geven we alle geïnteresseerde lezers toegang tot een groot deel van de inhoud van de Summer School. Lees, luister, kijk, proef, eet en beleef mee!

  De meest bedachte provincie van het land

  Flevoland is de jongste en meest ‘bedachte’ provincie van Nederland. Nieuw land! En dat betekent: nieuwe steden, nieuwe inwoners. Almere is zo’n nieuwe stad en is een thuis geworden voor zowel ‘oude’ bewoners van Amsterdam en omstreken als ‘nieuwe’ bewoners die van ver naar Nederland zijn gekomen. Als een van de meest diverse steden van Nederland huisvest Almere mensen met ongeveer 100 verschillende (culturele) achtergronden. Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en vele andere achtergronden maken van Almere de uniek diverse stad die het nu is, met een net zo divers aanbod aan eten en smaken.

  Smaak = politiek

  Sigrid Wertheim-Heck (Aeres Hogeschool) en Antonia Mazel (Hogeschool van Amsterdam) vertellen de deelnemers vandaag waarom het juist in zo’n diverse stad zo belangrijk is om met smaak en voedselcultuur bezig te zijn. Lees ‘Wat eten we vandaag? Pleidooi voor de menselijke maat in voedselsystemen’ (in het Engels vertaald en gratis te downloaden) van Sigrid Wertheim-Heck en Janno Lanjouw om te snappen waarom je altijd naar culturele achtergronden moet kijken om voedselpatronen beter te begrijpen. En als je wil weten hoe ontzettend politiek voedselkeuzes zijn geworden, laat Antonia Mazel je dan uitleggen ‘hoe de havermelk-elite de wereld verbetert‘. Ze kan ook goed uitleggen wat het verschil is tussen Michael Pollan en Jamie Oliver – en waarom die laatste eigenlijk harder nodig is.

  Sigrid Wertheim-Heck (Aeres Hogeschool; verbonden aan Flevo Campus).

  Eten als integratiecursus

  Het is de ambitie van Almere om de vraag ‘wat eten de vandaag’ in 2020 te beantwoorden met: 20 procent lokaal. Gaat dat lukken? Zonder op de zaken vooruit te lopen, verkennen de deelnemers van de Summer School vandaag Almere per fiets. Onder leiding van Nadia Zerouali (kookboekenschrijver, tv-kok) en Eva Flantua (geboren en getogen Flevolander, gastronoom) trekken ze door de Almeerse voedselwereld. Wat is er te proeven en te vinden? Wat eet de Almeerder en wat is volgens hem of haar ‘de smaak van Flevoland’? Volgens Zerouali, ‘Marokkaanse Winterswijkse’ en smaakmaker van Flevo Campus, is eten de beste integratiecursus die je kunt bedenken. ‘Ja, en de meest toegankelijke manier van elkaar leren kennen. Ik heb altijd het idee dat als je een kijkje krijgt in iemands keuken het gewoon makkelijker is.’

  Nadia Zerouali.

  Op de grens

  Ondertussen eten & kamperen de deelnemers op het absolute grensgebied van stad en land: nieuwe stad (Almere), nieuw land (Flevoland), namelijk de Stadsboerderij in Almere. Achter deze boerderij zit een hele filosofie die Tineke je graag uitlegt. Hoe verhoudt de Stadsboerderij zich tot Almere? En tot de boeren in de regio? Daarover maakten we eerder deze aflevering van Flevo Campus Farms.

  Volg de Summer School ook via Instagram. Zelf aan den lijve ondervinden hoe Flevoland smaakt? Kom zaterdag 31 augustus naar het gratis festijn ‘Vier de smaak van Flevoland!’