• menu

  6 december: Flevo Campus Live

  Flevo Campus nodigt jonge boeren, studenten en young professionals op 6 december uit om mee te denken over de uitwerking van de visie van minister Schouten. Hoe kunnen we stedelijke voedselvoorziening en kringlooplandbouw combineren om te zorgen voor een beter leefklimaat en gezondere burgers in steden? Tijdens Flevo Campus Live kun jij met toonaangevende voedseldenkers in gesprek gaan over de toekomst van ons voedselsysteem.

  Datum: 6 december 2018
  Tijd: 9.00 – 14.00 uur
  Locatie: Stadhuis Almere
  Toegang: Gratis

  Meld je nu aan via Eventbrite!

  Op zoek naar nieuwe oplossingen

  Steeds meer mensen wonen in steeds grotere steden. Groen is daar meestal schaars en de afstand tussen de herkomst en de consumptie van voedsel is er groot. Aspecten van het leefklimaat staan in steden onder druk en gezond eten is minder toegankelijk of vanzelfsprekend.

  Het voedselsysteem zoals we dat nu kennen, staat aan de vooravond van een fundamentele omslag. ‘De toekomst is aan kringlooplandbouw’, stelt minister Schouten in haar visie op de toekomst van het voedselsysteem. De landbouw moet dus veranderen, maar dat kan alleen als de vraag vanuit de consument ook anders wordt.

  Als productie en consumptie niet met elkaar in verbinding staan, kan een kringloop zich niet ontwikkelen. Niet alleen boeren, maar ook supermarkten, burgers en overheden hebben daarom gezamenlijk de verantwoordelijkheid om te werken aan het voedselsysteem van de toekomst.

  Er valt dus nog een hoop te bedenken, te verduidelijken en te bewerkstelligen voor we de visie van minister Schouten daadwerkelijk kunnen implementeren. Kringlooplandbouw is een ideaal – het zoeken is nog naar een manier om dat ideaal te bereiken.

  Programma Flevo Campus Live

  Tijdens verschillende interactieve sessies en workshops brainstorm je tijdens Flevo Campus Live, onder begeleiding van experts, over nieuwe concepten en voedselketens die stad en platteland met elkaar kunnen verbinden. De ideeën die tijdens Flevo Campus Live worden bedacht en uitgewerkt, vormen de basis voor de Flevo Campus Denktank die begin 2019 van start gaat. Het resultaat van dit meerdaagse programma is een Actie-Agenda met concrete adviezen over de uitwerking van de visie van Minister Schouten. Houd de website in de gaten voor meer informatie over de Denktank.

  09.00 – Inloop
  09.30 – Plenaire start van Flevo Campus Live met o.a. wethouder Aldrik Dijkstra (gemeente Almere) en architect Adriaan Geuze (West8)
  10.00 – 6 workshops parallel op aansluitende locaties
  12.00 – Plenaire afsluiting van workshops en presentatie van essaybundel met Jan-Nico Appelman (provincie Flevoland)
  12.30 – Wat is de smaak van Flevoland met documentairemaker Ahmet Polat
  13.00 – Gezamenlijke lunch waar je de smaak van Flevoland kunt proeven
  14.00 – Afsluiting Flevo Campus Live

  Workshops

  Het workshopprogramma is gebaseerd op essaybundel van Louise Fresco (Wageningen UR), Martin Scholten (Wageningen UR), Joris Lohman (Food Hub), Peter Smeets (Wageningen UR), Hidde Boersma (journalist), Sigrid Wertheim-Heck (Aeres Hogeschool Almere), Janno Lanjouw (journalist), Ron Methorst (Aeres Hogeschool Almere) en Yvonne Faber (Food Hub). Deze bundel is een verzameling ideeën en oplossingen voor de transitie van het voedselsysteem. In lijn met de essays wordt tijdens de workshops de toekomst van voedsel en landbouw op 3 niveaus belicht. Deelnemers aan Flevo Campus Live kunnen een voorkeur opgeven voor een van de workshops.

  Microniveau

  Het perspectief van de stad en de consument.

  • Workshop 1: Almeerse Voedselstromen
   Hoe kun je een meer regionaal voedselsysteem bewerkstelligen als de voedselstromen inzichtelijk zijn? Onder begeleiding van Janno Lanjouw (journalist) en Sigrid Wertheim-Heck (Aeres Hogeschool Almere)
  • Workshop 2: De Nederlandse Keuken: 80-20
   Hoe verleiden we consumenten om betere en duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld om te minderen in vleesconsumptie? Welke rol kunnen horeca, chefs en koks daarin spelen?
   Onder begeleiding van Brigitte de la Cousine (provincie Flevoland), Bas de Cloo (Dutch Cuisine) en Jeroen Willemsen (Green Protein Alliance)

  Mesoniveau

  Het perspectief van stad en haar achterland met boer en burger in de hoofdrol.

  • Workshop 3: Kringlooplandbouw en de Stad
   Hoe verbinden we de kringloop van het platteland aan de kringloop van de stad? Kunnen boeren nieuwe verdienmodellen ontwikkelen en direct aan de consument gaan leveren?
   Onder begeleiding van Joszi Smeets (Food Hub) en Frank Verhoeven (Boerenverstand)
  • Workshop 4: De Groene Stad
   Is stadslandbouw gerommel in de marge, of is er vlak bij de stad ook gewoon ruimte voor professionele, grootschalige landbouw?
   Onder begeleiding van Ron Methorst (Aeres Hogeschool), Yvonne Faber (Food Hub) en Simone Eijsink (gemeente Almere)

  Macroniveau

  Het perspectief van de wereld en de boer die voor de wereldmarkt produceert.

  • Workshop 5: Agroparken in Nederland
   Is kringlooplandbouw alleen op grote schaal te organiseren door middel van agroparken?
   Onder begeleiding van Peter Smeets en Maarten Kuiper
  • Workshop 6: Tovenaars en Profeten
   Hoe overbruggen we de tegenstellingen tussen ‘ecologen en profeten’ en tussen ‘technologen en tovenaars’?
   Onder begeleiding van Hidde Boersma (journalist), Joris Lohman (Food Hub) en Wijnand Sukkel (Proeftuin Agroecologie en Technologie, Wageningen UR)

  Ben jij een stadse student of een jonge boer die staat te trappelen om nieuwe ideeën over voedselproductie te bedenken en te concretiseren?

  Meld je dan nu aan via Eventbrite!