Food and the city

Floriade Dialogues Summit in een notendop

201904Flevocampus-Floriade-Dialogues-webres-45.jpg

Hoe maken we steden groener en gezonder voor iedereen? Deze vraag bracht mensen van over de hele wereld samen op de Floriade Dialogues Summit, donderdag 28 maart in Almere. Het was een inspirerende dag vol internationale sprekers en discussies over de toekomst van ons eten. Hieronder vind je het verslag.

Jan Hoek, de locoburgemeester van Almere, opende de summit door Almere uit te lichten als locatie van de Floriade Expo 2022. Dit is niet zonder reden: Almere is ooit opgezet als ‘groene stad’ en is nu uitgegroeid tot een duurzame en circulaire stad.

Er verhuizen steeds meer mensen naar steden. Op dit moment woont 70% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. Wat is de beste manier om steden van voedsel te voorzien en voedseltekorten te voorkomen? Hoe zorgen we ervoor dat we groene gebieden in de steden kunnen behouden? Tijdens de summit werden er voorbeelden gegeven van groene en gezonde steden van over de hele wereld.

Raj Patel (UK/India), professor en auteur van Stuffed and Starved was de eerste spreker van de summit. Hij gaf een historisch overzicht van de zeven dingen die onze wereld invullen: natuur, geld, werk, zorg, voedsel, energie en leven. De ‘rockster’ van sociale gerechtigheid legde uit hoe kapitalisme, seksisme en racisme invloed hebben op ons huidige voedselsysteem.

De tweede keynote spreker, journalist Charles C. Mann (USA), vertelde over twee manieren om steden te voeden in de toekomst. De eerste is een technologische manier; het intensief gebruiken van land om een maximale hoeveelheid calorieën te verkrijgen met minimale arbeid. Deze manier wordt ook wel de manier van de wizards genoemd. De tweede manier is veel natuurlijker, door juist te kijken hoe we zo natuurinclusief mogelijk veel kunnen produceren. Ook wel de manier van de prophets genoemd. Welke manier de toekomst van ons eten bepaalt zal uiteindelijk blijken.

Vervolgens gaf Adriaan Geuze (NL) zijn perspectief als landschapsarchitect. Hij is voorstander van meer interactie tussen boeren en consumenten over de voedselproductie en groene gebieden in steden. ‘Als we steden willen voeden op een gezonde, groene manier, moeten we nadenken over levendige buitenwijken waar een uitwisseling tussen boeren en inwoners mogelijk is.’

We sloten het ochtendprogramma af met een live kookshow van Nadia Zerouali. Met haar uien gebakken op Flevolandse grond liet ze het publiek kennis maken met de smaken van Flevoland. Jan-Nico Appelman (Provincie Flevoland) deelde zijn liefde voor het landschap met de vertoning van de film ‘De Smaak van Flevoland’, gemaakt door Ahmet Polat. Ook presenteerden de deelnemers van de Flevo Campus Denktank hun manifest, waarin ze pleiten voor meer voedsel uit de korte keten.

Tijdens de smakelijke lunch stonden gerechten geïnspireerd op de verschillende afkomsten van de Talks of the Town sprekers centraal. Denk aan Caribisch fruit en chocola uit Trinidad en Tobago en tajarin met salieboter uit Italië.

’s Middags was het tijd voor de Talks of the Town, waarbij sprekers uit acht verschillende steden vertelden over verschillende uitdagingen waar hun steden mee te maken hebben. De talks gingen over New York (Nevin Cohen), Harare (Chido Govera), Turin (Egidio Dansero), Detroit (Devita Davison), Amsterdam (Jaap Seidell), Seoul (Eunsook Moon), Trinidad & Tobago (Alpha Sennon) en Oosterwold (Jan Eelco Jansma). Na de korte talks deden de bezoekers mee aan een in een in-depth session om te discussiëren en meer te leren over de lokale uitdagingen.

Arjan van Timmeren, hoogleraar Environmental Technology & Design – afdeling Urbanism bij Technische Universiteit Delft en scientific director bij AMS Institute, sloot de dag af met de belangrijke vraag: ‘Wat kunnen we van vandaag leren, en hoe kunnen we morgen al beginnen met veranderen?’. Over deze vraag werd ook tijdens de borrel nog lang nagepraat, genoeg inspiratie om op te bouwen.

Ben jij er volgend jaar bij? Zet 26 maart 2020 vast in je agenda!

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Nichon Glerum

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website