• menu

   De Bittergourd in Almere

   Verslag door Karin Senf projectleider economie & investeringsbevordering van De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland
   .
   In het kader van ons project Centres of Expertise met de Aeres Hogeschool , Onze Volkstuin in Almere en twee ondernemers hebben wij zaden (uit Vietnam) van de Bittergourd op twee locaties geplant. In eerste instantie hebben wij drie verschillende soorten zaden vanaf 13 april laten kiemen in de kas in Dronten. Vervolgens hebben wij deze medio mei geplant op  steenwol in de kas van de Aeres Hogeschool in Dronten en in de volle grond in de biologische Onze Volkstuin in Almere. Dit om een goede vergelijking te krijgen tussen de effecten van de omstandigheden op de groente en de inhoudstoffen. De Bittergourd komt dan voornamelijk uit de Dominicaanse Republiek. Op kleine schaal wordt de Bittergourd in de kas in Nederland geteeld gedurende de zomermaanden. De eerste oogst vond gelijktijdig plaats in Dronten en Almere. De Bittergourd in de volle grond was kleiner en de productie in eerste instantie lager dan op steenwol.
   .
   De eerste oogst hebben wij naar Fytagoras gebracht om met nematoden een onderzoek te doen naar de inhoudstoffen van deze soort Bittergourd en het verschil van teelt. De tweede oogst hebben wij naar een sappenfabrikant gebracht om te experimenteren met de Bittergourd in een smoothie. De derde oogst hebben wij overhandigd aan Irma van der Mee van het restaurant Dubbel-Op op de Kemphaan in Almere. Irma was vanaf het begin af aan enthousiast over ons project en de groente.We hebben haar gevraagd te experimenteren in haar restaurant met de Bittergourd zodat hij toegankelijker wordt voor de Nederlandse consument. De groente wordt namelijk al in andere culturen regelmatig gegeten vanwege de traditionele gerechten die deze landen hebben met de Bittergourd. De groente kan de consument kopen in de toko en soms bij de Albert Heijn of een andere supermarkt.
   .
   Het is Irma gelukt om twee hele smakelijke pannenkoeken te maken met een verrassende smaaksensatie. De groente is namelijk heel bitter dus door hem te combineren met andere ingrediënten kun je de bitterheid beter tot zijn recht laten komen. Deze pannenkoeken staan nu op de kaart als specialiteit zo lang de voorraad van de Bittergourd strekt.
   .
   Welk ander restaurant durft deze experimentele uitdaging op zich te nemen?