menu

Healing Gardens van de grond

Op 12 april, gaf wethouder Rene Peeters samen met Ellen Kampman (Wageningen Universiteit), Henk Wolfert (AMS institute) en Astrid Heijnen (Donkergroen) zijn zegen aan Healing Gardens. Healing Gardens draait om een beter herstel voor (ex-) kanker patiƫnten via tuinieren in een moestuin. Klinkt logisch, want tuinieren in een moestuin is buiten zijn, bewegen, zonlicht opnemen, gezond eten en bezig zijn met de toekomst. Toch is nog nauwelijks naar het effect hiervan op chronische ziekten gekeken. Onderzoek in de VS laat zien dat tuinieren in een moestuin een positieve invloed heeft op het herstelproces van kankerpatiƫnten. Kunnen we in Nederland hetzelfde effect bereiken? In Almere gaat Wageningen Universiteit dit onder leiding van hoogleraar Voeding en Ziekte Ellen Kampman onderzoeken. Het onderzoek gebeurt in nauwe samenwerking met diverse lokale organisaties. Healing Gardens maakt deel uit van het programma dat Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) uitvoert binnen de Flevo Campus.

Deze start in het inloophuis Parkhuys was een bijzonder moment voor mij, om twee reden. Allereerst is dit het eerste project dat vanuit het AMS programma voor de Flevo Campus echt van start gaat. Een mijlpaal dus. Deze start van Healing Gardens was ook bijzonder omdat ik vanaf het prille begin betrokken ben. Het is zeker twee jaar terug dat Ellen Kampman me benaderde. Als fanatiek moestuinder ging ik direct mee in haar idee. Samen gingen we op zoek naar mogelijkheden om het idee om te zetten in onderzoek. Hoewel het idee logisch klinkt, was het aanvankelijk best lastig om partijen, fondsen mee te krijgen. De Flevo Campus en AMS institute gaven ons de ruimte om het idee uit te werken tot onderzoek. Parkhuys, Flevoziekenhuis, AERES Hogeschool, Donkergroen en anderen sloten enthousiast aan. En nu is het echt zover. Iris, Esther en Nicole, de Wageningse onderzoekers, gaan samen met betrokkenen aan de slag. Nu nog in een pilot bij het Parkhuys, hopelijk later in een omvangrijk onderzoek op meer plaatsen in de stad!

Jan Eelco Jansma

Programme Developer AMS Institute